Europska rada
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

V Bruseli pokračuje samitový maratón. Na čelo Európskej komisie by sa historicky prvýkrát mohla postaviť žena

BRUSEL / Predsedovia vlád a prezidenti členských krajín sa naďalej snažia dohodnúť na menách nových lídrov najdôležitejších inštitúcií Európskej únie. Momentálne to vyzerá tak, že Jeana Clauda Junkera by na čele komisie historicky prvýkrát mohla nahradiť žena.

Niektoré delegácie, ako napríklad slovenská, sa na noc vrátili domov. Iné zostali v Bruseli, kde rôznych konfiguráciách pokračovali rokovania už od utorkového rána. Táto voľba je mimoriadne komplikovaná. Ako povedal írsky premiér – je to zložitejšie, ako si zvoliť nového pápeža. Vo vzduchu je aj mnoho nových mien.

Ako to však vyzerá, najhorúcejší favoriti, akým bol napríklad Frans Timmermans, sú už pravdepodobne mimo hry, a to pre vyslovený odpor krajín V4. „Nechceme pána Timmermansa za predsedu Európskej komisie. Je to pre nás neprijateľné, bola by to absolútna katastrofa,“ myslí si český premiér Andrej Babiš.

Kandidátom Šefčovič

Už pred začiatkom oficiálnych rokovaní sa začali objavovať zoznamy na top pozície v Európskej únii. Na jednom z nich odznelo dokonca aj meno Maroša Šefčoviča ako Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, čo je akýsi európsky ekvivalent pre post ministra zahraničných vecí. O pár minút však už odznelo, že tento zoznam neplatí. 

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Krátko poobede sa objavila informácia, že post šéfa Európskej komisie by mohla získať nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen, s ktorou problém nemá ani V4. To by ale znamenalo, že chýry o tom, že nemecká kancelárka Angela Merkel prichádza o svoju politickú moc či vplyv sú mylné, keďže Ursula von der Leyen je jej spolustranníčkou.

Čo sa týka komplikovanosti samotnej voľby, francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vyjadril, že by nebolo správne ďalej rozširovať Európsku úniu, kým neprebehnú také reformy, aby sa systém volieb a proces rozhodovania zjednodušil. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices