migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Zaplatili a svoje deti poslali pracovať. Bratislavskí colníci našli afganské deti medzi melónmi

MEDZILABORCE / Viete si predstaviť, že by ste svoje 14-ročné dieťa zverili do rúk prevádzačov a poslali ho tak na druhý koniec sveta? A to pritom s jediným cieľom, aby pracovalo a posielalo vám zarobené peniaze. Také sú očakávania afganských rodín, ktoré na neistú cestu vydali svojich synov. Trojicu chlapcov pred pár dňami našli colníci v kamióne s melónmi. Najmladšieho migranta umiestnili do detského domova v Medzilaborciach.

„Aby prišiel k peniazom, aby ich mohol posielať do Afganistanu, aby zabezpečil rodinu, to je hlavný dôvod, prečo ho vyslali do Európy,“povedal Vladislav Fejo, riaditeľ detského domova Dlaň. Hovoríme pritom o chlapcovi, ktorý má iba 14 rokov. Precestoval tisícky kilometrov. Chcel sa dostať do Talianska. Jeho a ďalších dvoch Afgáncov našli bratislavskí colníci v návese s melónmi. „Cez Turecko, Grécko, Srbsko, Bulharsko, potom Maďarsko prešli kamiónom a ocitli sa na Slovensku,“  poznamenal Fejo.

„Za pomoci prevádzačov a bez vedomia vodiča dostali sa do návesu a ukryli sa medzi melóny,“ uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.
Dvaja plnoletí skončili v zariadeniach ministerstva vnútra, 14-ročný chlapec v detskom domove. Na cestách bol 5 mesiacov. Na Slovensko sa dostal tzv. balkánskou trasou.

Rodičia a starší súrodenci pritom zostali v Afganistane. Požičali si peniaze a chlapca zverili do rúk prevádzačov. „Zaplatil okolo 8000 eur a druhú časť majú vyplatiť vtedy, keď sa dostane do cieľovej krajiny, teda do Talianska,“ pokračoval Fejo. „Vyšetrovateľ vedie trestné stíhanie voči neznámemu prevádzačovi,“ povedala Baloghová.  Chlapcovi musia umožniť kontakt s rodinou. V zariadení sa pripravujú na ďalšie komplikácie.  „Ten otec, pokiaľ už vynaložil finančné prostriedky, tak očakáva, že peniaze prídu. Bude rodič tlačiť doslova, musíš hľadať možnosť, ako sa dostať do Talianska,“ dodal riaditeľ detského domova.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Afgánska rodina totiž očakáva, že chlapec bude pracovať a posielať im peniaze. A to je problém, 14-ročné  dieťa má u nás študovať. Podľa slov riaditeľa sa cez prázdniny bude aj učiť, aby v septembri mohol nastúpiť do školy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices