Lajcak
Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Lajčák má toho dosť: Som minister zahraničia, nie minister pre vysvetľovanie Dankových výrokov

BRATISLAVA / Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák je dosť nešťastný z toho, že Slovensko nemá jednotnú líniu zahraničnej politiky. Reagoval tak na otázky o ďalšej návšteve predsedu NR SR Andreja Danka v Rusku.

„Vy ma stále nútite do konfrontácie s predsedom Národnej rady SR. Ja už som unavený. Som minister zahraničných vecí, nie minister pre vysvetľovanie výrokov pána Danka,“ povedal Lajčák. Na otázku ako sa dá vysvetliť, že Danko podpísal deklaráciu troch najvyšších ústavných činiteľov k EÚ a NATO a zároveň pozýva na Slovensko autokratických predstaviteľov a ľudí zo sankčných zoznamov, sa Lajčák opýtal: „dá sa to vysvetliť?“

Minister zahraničných vecí zároveň trvá na tom, že problémom nie je samotná návšteva Ruskej federácie, ale to, či sa dodržiava jednotná línia zahraničnej politiky Slovenskej republiky a Európskej únie. To sa podľa Lajčáka občas predsedovi parlamentu nevydarí. Priznal, že tieto signály vidia aj ostatní, no pre partnerov v zahraničí je podľa neho dôležitejšia pozícia vlády, a tá je podľa neho proeurópska a prozápadná.

Predseda NR SR Andrej Danko je opäť na návšteve Ruskej federácie. Danko tam chodieva častejšie, pred pár týždňami sa zúčastnil aj na vojenskej prehliadke. So šéfom ruskej dumy Viačeslavom Volodinom, ktorý je na sankčných zoznamoch EÚ pre svoju úlohu pri anexii Krymu, si robí selfie fotky a chváli sa dobrým vzťahom s ním. Minister zahraničných vecí sa už viackrát dostal do sporu s Dankovou SNS, napríklad pre americkú pomoc pri oprave slovenských letísk či globálny kompakt o migrácii z dielne OSN.

Viac..  Po eurokandidátke SaS sú známe už aj niektoré mená ďalších strán

Andrej Danko  pri návšteve Bieloruska adresoval prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi pozvanie na Slovensko, čím sa zaslúžil o kritiku pre viacero rovín. V prvom rade porušil protokol, pretože prezidenta zvykne pozývať len prezident inej krajiny, prípadne by mal disponovať minimálne poverením prezidentky. To ale Danko nemal. Ďalší ho kritizujú za to, že pozval na Slovensko prezidenta, ktorý je považovaný za posledného autokratického štátnika v Európe. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices