Caputova
Zuzana Čaputová. PHOTO: © European Union.

Prezidentka nebude mlčať, ak bude niekto konať proti našim záujmom ako člena Európskej únie a NATO

Nebudem mlčať, ak sa budú znevažovať naše hodnoty, ak budeme zo Slovenska vysielať zmätočné signály, alebo konať proti našim záujmom ako člena Európskej únie a NATO. Uviedla to v príhovore slovenským veľvyslancom pôsobiacim v zahraničí prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že to isté očakáva od nich.

„Do úradu som vstupovala s tým, že chcem byť aktívnou prezidentkou aj v zahraničnej politike. Budem jasne a jednoznačne komunikovať o našich hodnotách a našich záujmoch. A budem ich – s vašou pomocou – aktívne presadzovať. Lebo chcem, aby Slovensko bolo vnímané ako sebavedomá a hodnotovo jednoznačne ukotvená krajina,“ zdôraznila Čaputová.

Čaputová tiež vyhlásila, že jej veľmi záleží na dobrých vzťahoch so susedmi. „Moja návšteva v Prahe sa uskutočnila vo veľmi priateľskej a uvoľnenej atmosfére. Nemusíme sa s prezidentom Milošom Zemanom vo všetkom zhodnúť. Ale musíme hľadať oblasti, kde vieme spoločne naše vzťahy ďalej rozvíjať. A rovnako sa pozerám aj na Maďarsko a Poľsko,“ povedala Čaputová s tým, že je veľmi jednoduché mať zlé vzťahy s tými, s ktorými nesúhlasíme. Do tých dobrých podľa nej treba investovať oveľa viac. „To však neznamená, že budem robiť kompromisy v našich hodnotách. Podporujem spoluprácu v rámci V4. Som presvedčená, že pôvodná úloha V4 prispieť k zjednotenej Európe, je dnes opodstatnená rovnako ako kedykoľvek predtým. Ale poviem otvorene: táto spolupráca nikdy nemôže ísť na úkor našich hodnôt – na úkor slobody, vrátane slobody médií či akademických slobôd, ale aj demokracie a právneho štátu,“ skonštatovala prezidentka. Doplnila, že nechce, aby Slovensko bolo ako štát dávané do jedného koša s celým regiónom. „Slovensko je v mnohom iné ako jeho susedia a má potenciál byť inšpiráciou, a dokonca aj lídrom v ďalšej integrácii. A ak by sme jedného dňa boli postavení pred dilemu, či V4 alebo EÚ, jednoznačne budem voliť EÚ,“ vyhlásila Čaputová.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Prezidentka ďalej uviedla, že rovnako ako v domácej, aj v zahraničnej politike sa chce venovať otázkam životného prostredia, spravodlivosti, právneho štátu a ľudských práv, ale aj ochrane sociálne zraniteľných skupín. „Je mojou ambíciou tieto témy prepojiť doma aj v zahraničí. Veľmi by som preto uvítala, ak súčasťou informácií, ktoré budete mne alebo mojim kolegom zasielať, budú aj tieto témy,“ dodala.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices