Jurzyca
Eugen Jurzyca. PHOTO: Archív SaS.

Europoslanec Jurzyca: Mojim záujmom bude sledovanie európskych peňazí. Prináša každé euro výsledok?

Europoslanec Eugen Jurzyca, ktorý bol vo voľbách do Európskeho parlamentu na kandidátke strany SaS predstavil, čomu sa chce počas svojho funkčného obdobia venovať, ale aj to, v ktorých výboroch by sa rád videl.

Ako hodnotíte výsledky volieb do Európskeho parlamentu?

Strana SaS rátala s tým, že by mala mať dvoch europoslancov. Mali sme malú nádej, že keby to všetko veľmi dobre fungovalo, tak by mohli byť traja, keby to nezafungovalo, tak jeden. Ten výsledok bol teda naplánovaný a až také veľké prekvapenie to nebolo. Keďže som bol vysoko na kandidátke, tak to väčšina ľudí očakávala.

S akými očakávaniami idete do Európskeho parlamentu?

Moje očakávanie je také, aké som hovoril aj v kampani. Máme spracovaný veľký program ako strana SaS a tri hlavné body, v ktorých by som chcel posunúť veci ďalej. Boli to hodnota za peniaze, teda lepšie sledovať ako sú využívané európske peniaze a či každé euro naozaj prináša výsledok. Ďalší bod bol, že Európska únia by mala podpisovať dohody o voľnom obchode s čo najväčším počtom demokratických štátov. Väčšina ľudí si možno povie, že to nie je dôležité, no na brexite je vidno ako veľmi je to dôležité. Keby sme prišli o Britániu, z hľadiska voľného obchodu by to znamenalo zavedenie bariér, zvýšili by sa clá. Preto je dôležité, aby únia takéto dohody podpisovala. S európskym rozpočtom súvisí aj to, aby Únia tvrdo dozerala na pravidlá, ktoré sa vzťahujú k výške dlhu a deficitu. Aby sa nestávalo, že krajiny, ktoré hospodária zodpovedne, by platili dlhy za nezodpovedné krajiny.

Ako je to s výbormi?

Chcel by som byť vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa, tam je také podnikateľské prostredie, čomu som sa v posledných rokoch veľa venoval a druhý výbor, kde by som chcel byť náhradníkom je Výbor pre hospodárske a menové veci, kde by som sa mohol venovať práve tej hodnote za peniaze.

Viac..  Michal Wiezik: Obchodná vojna medzi EÚ a Čínou, môžu za to solárne panely

Akú očakávate spoluprácu medzi europoslancami zo Slovenska? Myslíte, že bude na dobrej úrovni?

Myslím si, že tradične bola spolupráca slovenských europoslancov dobrá. Predpokladám, že to pre väčšinu bude platiť aj v novom volebnom období. Samozrejme, treba brať do úvahy, že sme z iných domácich politických strán takže budeme presadzovať aj svoje programy. Nepredpokladám, že budeme hlasovať vždy rovnako, no predpokladám, že sa budeme stretávať a komunikovať.

Ak by ste ale mali presadiť jeden spoločný cieľ ako europoslanci za Slovensko, čo by to bolo?

Ja by som považoval za najväčší úspech, keby na konci tohto volebného obdobia naozaj väčšina peňazí, ktoré únia vydáva bola monitorovaná z hľadiska výsledkov, nie výstupov. Napríklad, keď sa dnes dávajú peniaze na vzdelávací kurz, tak sa úspech projektu monitoruje cez počet účastníkov kurzu. To je podľa mňa chyba. Mala by sa merať úspešnosťou účastníkov kurzu. Hovorí to aj Európsky dvor audítorov a kritizuje spôsob, akým sa monitorujú európske peniaze.

Na otázku spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Eugen Jurzyca.

O vik

Odporúčame pozrieť

Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať …

Consent choices