platobna karta, bankomat
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Banky radia klientom vziať si do zahraničia viac ako jednu platobnú kartu

BRATISLAVA – Banky klientom odporúčajú pri ceste na zahraničnú dovolenku vziať si so sebou viac ako jednu platobnú kartu. Ideálne aspoň po jednej karte od každej kartovej spoločnosti, vhodná je aj kombinácia embosovaných a neembosovaných kariet. Rovnako je dobré mať so sebou debetné aj kreditné karty.

„Keďže klienti využívajú viaceré druhy platobných kariet, z ktorých má každá iné výhody, mali by si na dovolenke zapamätať jedno pravidlo – platiť počas dovolenky kreditnou kartou a hotovosť vyberať debetnou kartou,“hovorí vedúca oddelenia kartových procesov vo VÚB Andrea Šipošová.

V najobľúbenejších prímorských krajinách – Chorvátsku, Taliansku, Grécku, Bulharsku, Španielsku a Turecku – zaplatili vlani počas letnej sezóny klienti Poštovej banky kartou 1,7 mil. eur. Oproti predchádzajúcemu roku je to zvýšenie o 30 %. Nárast, hoci pozvoľnejší, je viditeľný aj pri výberoch z bankomatu, ktoré v medziročnom porovnaní narástli o 11 %, keď si dovolenkári vybrali viac ako 700 tis. eur. „Údaje Poštovej banky ukazujú, že na dovolenke uhrádzame najväčšie čiastky kartou v potravinách a reštauráciách,“ povedala hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Nasledujú platby za prenocovanie a za benzín.

Za nový trend dovolenkového platenia Slovenská sporiteľňa považuje jednoznačne mobilné platby. Tie sú v súčasnosti rozšírené po celom svete, keďže mobilom alebo hodinkami zaplatíme všade tam, kde majú bezkontaktný platobný terminál. „Podľa našich štatistík, Slováci vlani v lete platili mobilom nie len v okolitých krajinách či v tradičných dovolenkových destináciách, ale napríklad aj v krajinách ako India, Kolumbia, Spojené arabské emiráty alebo Kosovo. Práve na dovolenke ľudia oceňujú, že nemusia nosiť so sebou celú kabelku či peňaženku, ale stačí im aj mobil,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

V zahraničí sa neraz dovolenkárom stáva, že im danú sumu strhnú dvakrát. A to aj napriek tomu, že PIN zadali iba raz alebo podpísali iba jednu účtenku. V takom prípade je podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika dobré mať v mobile bankovú aplikáciu, z ktorej možno pohyby na karte odsledovať a pri podozrivej transakcii okamžite kontaktovať obchodníka a následne dať podnet do banky. No neoprávnená reklamácia môže klienta stáť podľa Búlika aj 30 eur.

Ešte predtým, ako ľudia vycestujú do zahraničia, by mali venovať pozornosť tomu, ako zaplatia za ubytovanie alebo letenky. V tomto prípade je totiž výhodnejšie uprednostniť platbu kartou pred bankovým prevodom. „Pokiaľ by letecká spoločnosť, s ktorou cestujeme, skrachovala alebo by nastal problém s poskytovateľom ubytovania, kde máme vytvorenú rezerváciu, človek je vo výhode, ak za tieto služby zaplatil kartou. Banka v takýchto prípadoch vyšle žiadosť o vrátenie finančných prostriedkov prostredníctvom kartovej spoločnosti a klient dostane svoje peniaze späť,“ vysvetľuje PR manažérka 365.bank Linda Gáliková. Ak by človek zaplatil prevodom na účet, vrátenie peňazí závisí od vôle protistrany a tá môže byť otázna.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Peňažné …

Consent choices