zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 25. týždňa 2019

HOLUBIČIA RÉTORIKA MÁRIA DRAGHIHO HÝBALA TRHMI

EUROZÓNA: Šéf ECB Mária Draghiho mal minulý týždeň prejav v portugalskej Sintre, ktorý sa niesol v silno holubičom duchu. Dôvodom takejto Draghiho rétoriky je samozrejme hrozba obchodnej vojny, ktorú vedú USA a ktorá vrhá tiene na globálnu aj európsku ekonomiku. Prognózy hospodárskeho rastu Nemecka aj tamojší ekonomický sentiment sa zhoršujú v nadväznosti na spomaľovanie globálneho obchodu. Nemecko je totiž jednou z najotvorenejších európskych ekonomík. V druhom štvrťroku by podľa očakávaní mohlo dôjsť opäť k medzikvartálnemu anualizovanému poklesu nemeckého HDP, a to o -1,2 %. To stiahne samozrejme nadol aj ekonomiku eurozóny, preto sa niet čo čudovať holubičej rétorike ECB. Nie je vylúčené, že ECB plánuje pristúpiť k ďalšiemu znižovaniu úrokových sadzieb v menovom bloku alebo k novému programu nákupu dlhopisov.

„Trhy sa minulý týždeň zaujímali o vývoj indexov ekonomického sentimentu ZEW, ktoré boli zverejnené v Nemecku aj v eurozóne. A práve tie príliš nepotešili. Index ZEW vyjadrujúci očakávania do budúcnosti sa v menovom bloku v júni prepadol až na hodnotu -20,2 bodu oproti májovej úrovni -1,6 bodu. Rovnako k výraznému prepadu došlo aj v Nemecku, kde tento index v júni klesol na -21,1 bodu z májovej hodnoty -2,1 bodu. Pozitívnejšie sa vyvíjal jedine index ZEW vyjadrujúci súčasnú situáciu v nemeckej ekonomike, ktorého hodnota klesla len mierne na 7,8 bodu z úrovne 8,2 bodu. V európskom kalendári bola zverejnená spotrebiteľská dôvera, ktorá v júni klesla výraznejšie ako očakávali trhy na úroveň -7,2 bodu z májovej hodnoty -6,5 bodu.

V menovom bloku index PMI vo výrobe vzrástol len o 0,1 bodu na 47,8 bodu, pričom tu mali trhy očakávania, že dosiahne hodnotu 48 bodov. Index PMI v službách si prilepšil o 0,5 bodu na 53,4 bodu, čo prekonalo trhové odhady na úrovni 53 bodov. Kompozitný index tak dosiahol úroveň 52,1 bodu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

NEMECKO: Rástli aj hodnoty nemeckých indexov. Index PMI si v porovnaní s májom prilepšil o 1,1 bodu [trhy očakávali rast len o 0,3 bodu] na 45,4 bodu v júni. Čo sa týka služieb index vzrástol o 0,2 bodu na 55,6 bodu, pričom trhy odhadovali mierny pokles o -0,2 bodu. V konečnom zúčtovaní tak kompozitný index stagnoval na májovej úrovni 52,6 bodu.

FRANCÚZSKO: Najväčšie prekvapenie, a to v pozitívnom zmysle, priniesli francúzske výsledky indexov PMI. Index PMI vo výrobe dosiahol 52 bodov, pričom trhy očakávali len mierne zlepšenie oproti májovej úrovni 50,6 bodu. Podobne tomu bolo aj v prípade indexu PMI v službách, ktorý sa vyšplhal na 53,1 bodu a v máji dosahoval len 51,5 bodu.

USA: Index PMI vo výrobe klesol o –0,4 bodu na 50,1 bodu, pričom trhy odhadovali stagnáciu. Index PMI v službách si taktiež odpísal -0,2 bodu a dosiahol 50,7 bodu. A tak kompozitný index bol v júni o -0,3 body slabší a dosiahol 50,6 bodu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices