Stefanec
Europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union.-EP.

Europoslanec Štefanec: Verím, že si s novými tvárami k sebe nájdeme cestu, okrem dvoch predstaviteľov extrémnej strany

Staronový europoslanec Ivan Štefanec obhájil svoj post europoslanca a púšťa sa do ďalších piatich rokov práce v Európskom parlamente. V rozhovore prezradil čomu sa chce najbližšie roky venovať, ale aj pohľad na brexit.

Čo vás viedlo k tomu, že ste sa v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu rozhodli kandidovať znova?

Práca, ktorú som robila päť rokov mala zmysel a chcel som ponúknuť ľuďom svoje služby, aby som mohol pokračovať v napĺňaní požiadaviek tých, ktorí to potrebujú  malých podnikateľov, malých farmárov, aby sa európske prostriedky dostali naozaj tam kam majú a aby neboli zneužívané. Ešte stále sa stretávame s mnohými príkladmi, kedy európske peniaze neslúžia svojmu účelu. Chcem sa venovať znižovaniu regionálnych rozdielov, rodinnému podnikaniu a pomoci malým farmárom i podnikateľom.

Čomu by ste sa v novom funkčnom období chceli venovať?

Bol by som rád, ak by sme dokončili digitálny trh, pretože to je oblasť, ktorá nás bude rozlišovať v našej ekonomickej činnosti od iných častí sveta, ako od Číny, tak od USA. Veľmi by som si želal, aby sme si dokončili spoločný trh v oblasti služieb, ktorý ešte stále nefunguje a tiež by som si želal, aby sme pokračovali v znižovaní byrokracie a v zotieraní regionálnych rozdielov.

Ako hodnotíte výsledky volieb?

Ak by sme si výsledky preniesli do slovenskej reality, tak by sme mali novú vládu, lebo z troch vládnych strán nedostali ani jeden mandát. Nastala veľká zmena. Voľby vyhrala nová koalícia, my sme tiež uspeli s obhajobou dvoch mandátov. Keby takto dopadli voľby na Slovensku, tak by sme v tomto zložení opozičných síl vládli. Vážim si dôveru ľudí a ďakujem za ňu, je to pre mňa záväzok do ďalšej práce. KDH uspelo aj v konkurencii nových strán, ktoré sa uchádzali o kresťanského voliča, veď vznikli nové dve kresťanské strany. To je ďalšie poučenie do budúcna, aby sme spolupracovali, trieštenie nemá zmysel. Okrem toho, že na Slovensku vyhrali proeurópske a demokratické sily, tak uspela aj kresťanská demokracia.

Čo hovoríte na nové tváre zo Slovenska? U vás sa nachádza „Čierny Peter“, ktorý môže vstúpiť do hry až po brexite.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Došlo k veľkej obmene europoslancov, čo vytvára tlak na rýchle zaučenie a rýchlu spoluprácu s kolegami, ale ja nepochybujem, že si cestu k sebe nájdeme, samozrejme, bez dvoch europoslancov reprezentujúcich extrémnu stranu, ktorí sú na okraji a nie sú zaradení v žiadnej skupine.

Vinou absurdného nespravodlivého volebného zákona musíme čakať, aj keď sme mali viac hlasov ako ten za nami. Robíme kroky, aby spravodlivosť bola realizovaná a obrátili sme sa na ústavný súd. Myslíme si, že situácia je absurdná nie kvôli nám, ale kvôli voličom, ktorí vyjadrili svoju vôľu a tiež nechápu ako sa mohlo stať, že strana, ktorá mala viac hlasov má „Čierneho Petra“, ktorý môže svoje povolanie vykonávať až po brexite. Treba urobiť nápravu do budúcna.

Ako je brexit vnímaný medzi europoslancami po voľbách?

Situácia je komplikovaná, loptička je na britskej strane. Opakujem, že my Britániu nevyháňame, oni sa rozhodli odísť. Osobne si myslím, že najspravodlivejším riešením by bolo zopakovanie referenda a jasné vyjadrenie britskej pozície, čo vlastne chcú. Celý brexit je cesta do slepej uličky a nikomu nepomáha, najmä vo Veľkej Británii, kde sa zhoršila situácia občanov. V europarlamente rezonuje jedno veľké poučenie, a to že musíme držať viac spolu. Za ten čas od referenda pociťujem oveľa viac súdržnosti a spolupatričnosti medzi krajinami. Nevieme ako brexit dopadne ale vždy budeme hájiť záujmy našich občanov a občanov Európskej únie.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Ivan Štefanec.

O vik

Odporúčame pozrieť

Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať …

Consent choices