robot
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Roboty nahradia do roku 2030 až 20 miliónov pracovných miest v priemysle

BRATISLAVA – Do roku 2030 môžu roboty nahradiť až 20 miliónov pracovných miest v priemysle po celom svete. Uvádza to analytická spoločnosť Oxford Economics. Ľudia, ktorí takto prídu o zamestnanie, pravdepodobne tiež zistia, že podobné pozície v sektore služieb rovnako vytlačí automatizácia. Väčšia automatizácia však na druhej strane podporí vznik iných pracovných miest a hospodársky rast. Oxford Economics vyzvala na prijatie opatrení pre zabránenie škodlivému nárastu nerovnosti príjmov.

V oblasti služieb sú automatizáciou ohrozené pracovné miesta skôr v odvetviach ako sú doprava alebo stavebníctvo, ako pracovné pozície právnikov alebo novinárov. Najzraniteľnejší sú ľudia s nižšou kvalifikáciou. Oxford Economics rovnako zistila, že čím je činnosť v zamestnaní repetitívnejšia, tým je väčšia pravdepodobnosť, že pozícia zanikne v prospech robotizácie.

Pri práci, ktorá si vyžaduje viac citu, kreativity alebo sociálnej inteligencie, je väčšia pravdepodobnosť, že ju budú aj nasledujúce desaťročia vykonávať ľudia. Výzvou pre vlády je podľa Oxford Economics nájsť spôsob, ako podporiť inovácie a pritom zabrániť tomu, aby to nespôsobilo nové delenie v spoločnosti.

Viac..  Priemysel: Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v januári klesli

Od roku 2000 zaniklo na svete pre automatizáciu približne 1,7 milióna pracovných miest v priemysle, vrátane 400-tisíc v Európe, 260-tisíc v Spojených štátoch a 550-tisíc v Číne. Oxford Economics predpovedá, že najväčšiu automatizáciu vo výrobe bude mať Čína s až 14 miliónmi priemyselných robotov do roku 2030. Vo Veľkej Británii môže zaniknúť niekoľko stotisíc pracovných miest. Celosvetovo však podľa správy analytickej spoločnosti vznikne toľko pracovných miest, koľko aj zanikne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices