Hassan Rohani
Iránsky prezident Hasan Rúhání. PHOTO: © European Union.

Irán splnil, čo sľúbil. Prekročil limit obohacovania uránu a plánuje s tým pokračovať

TEHERÁN / Svoje hrozby mysleli vážne. Iránci prekročili limit 3,67 percenta obohacovania uránu, ktorý stanovila jadrová dohoda z roku 2015. Tým to ale zrejme nekončí, avizujú totiž, že obohacovať urán chcú ešte viac. S informáciou prišla iránska agentúra IRIB, ktorej to povedala hovorca iránskej organizácie pre jadrovú energiu Behrúz Kamálvandí.

Irán v nedeľu oznámil, že „v priebehu niekoľkých hodín“ začne obohacovať urán nad dohodou stanovený limit 3,67 percenta, a to pre energetické účely. Americký prezidenta Donald Trump, ktorý chce podmienky jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 opäť prejednať, Teherán varoval, aby si dal pozor.

Podľa nemeckej diplomacie je potrebné Irán presvedčiť, aby sa držal záväzkov z jadrovej dohody. Stupňovanie obohacovania uránu vzbudilo obavy Európskej únie aj Moskvy.

Irán stanovil Európe ultimátum do nedele, aby ponúkla nové podmienky dohody, v opačnom prípade pohrozil zvýšením obohacovania uránu nad úroveň vyplývajúcu z dohody. Stalo sa tak po tom, čo od dohody minulý rok odstúpili Spojené štáty a uvalili na Teherán sankcie. Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že sa do 15. júla pokúsi obnoviť dialóg medzi Iránom a západnými partnermi.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Francúzsky prezident v sobotu vyše hodinu telefonicky hovoril s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním o patovej situácii medzi Teheránom a USA. Macron pritom vyjadril „silné znepokojenie z ďalšieho oslabenia“ dohody z roku 2015, ktorá je zameraná na obmedzenie iránskych jadrových aktivít. Ako povedal, pokúsi sa „odteraz až do 15 júla preskúmať možnosti pre pokračovanie dialógu medzi všetkými stranami“.

Narastajúce zásoby a vyššie obohacovanie uránu môže skrátiť odhadované obdobie, ktoré Irán potrebuje na vyprodukovanie materiálu nevyhnutného pre výrobu jadrovej bomby. Irán takéto ambície naďalej odmieta.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ odsudzuje výbuchy v Iráne, predstavitelia krajiny sľubujú rozhodnú reakciu

Európska únia v stredu rázne odsúdila výbuchy v iránskom meste Kermán, pri ktorých prišlo o …

Consent choices