europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

V europarlamente máme široké zastúpenie. Poslanci prezradili svoje plány, ako chcú Slovensku pomôcť

ŠTRASBURG / Taký rozdrobený a názorovo rôznorodý europarlament tu ešte nebol. Obmenil sa o 60 percent a čo sa týka Slovenska – až o 80. Zo starých europoslancov zostali len dvaja. Je v ňom doteraz najviac žien, aj zelených a tiež extrémistov. V zastúpení žien však ide naša krajina opačným smerom, máme ich menej. Len dve z trinástich. Na druhej strane máme v europarlamente aj dvoch dlháňov.

Slovensko má v europarlamente pomerne široké zastúpenie a europoslanci tak môžu pokryť viaceré oblasti- od ekológie, menšiny až po ekonomiku. V Európskom parlamente máme jedinú europoslankyňu, ktorá začína už štvrté volebné obdobie za sebou. Teda všetky, na ktorých sa mohlo Slovensko zúčastniť od vstupu do EÚ. Je ňou Monika Beňová, ktorú zvolili aj za kvestorku.

Europarlament ich má 5. Beňová bude mať v kompetencii finančné, administratívne záležitosti týkajúce sa poslancov. Monika Beňová je iba jedna z dvoch žien z našich 13 europoslancov. Slovensko tak ide opačným smerom ako EP a žien nám v tejto inštitúcii ubúda.

Druhá žena je Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá sa chce venovať sociálnej oblasti a mladým rodinám. Má údajne aj nejaké žolíky. „Tých tém mám niekoľko, nerada by som prezrádzala všetky,“ povedala.

Čo sa týka ekonomiky, budeme mať zástupcov v dvoch najsilnejších frakciách medzi socialistami a ľudovcami. „Priemysel, energetiku a výskum, ktorý samozrejme ovplyvňuje nálady a podnikateľské prostredie na Slovensku,“ vyjadril sa Róbert Hajšel, z Aliancie demokratov a socialistov EP. „Ochrana spotrebiteľa, dvojaká kvalita potravín, chcem pomáhať malým farmárom, podnikateľom, aby sa slovenské peniaze dostali tam, kam majú,“ uviedol Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Do Bruselu a Štradburgu posielame dvoch – Hojsíka a Wiezika. Martin Hojsík má na starosti celkové klimatické hrozby a Michal Wiezik najmä agrárne záležitosti.

Úniková stopa na životnom prostredí je momentálne veľmi diskutovaná téma, s ktorou sa budú musieť pri „pendlovaní“ medzi Slovenskom-Belgickom-Francúzskom ekologicky ladení europoslanci. Slovensko bude v europarlamente zastupovať aj Peter Pollák, ktorý si berie na starosť zaostalé regióny. „Aby títo ľudia v regiónoch mali cesty, mali osvetlenia,“ povedal.

Za Slovensko sa do EP dostali aj dvaja zástupcovia extrémnej pravice. Na stretnutie s novinármi ale neprišli. Jeden z nich – Milan Uhrík sa dostal aj do výboru pre občianske slobody, čo mnohých zaskočilo. No a na záver, naši poslanci by obstáli aj vo výbore pre najvyšších poslancov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices