Peter Pollák, europoslanec. ZDROJ: EP 2019

Europoslanec Pollák: Každý Slovák by mal robiť pre svoju krajinu

Slovenský europoslanec Peter Pollák, ktorý do Európskeho parlamentu kandidoval za stranu OĽaNO chce v Bruseli predovšetkým bojovať za práva chudobných. Podľa neho je nemysliteľné, aby také bohaté spoločenstvo ako Európska únia, nevedelo zabezpečiť pitnú vodu aj pre ľudí v chudobných regiónoch. Aké budú najväčšie priority novozvoleného europoslanca prezradil v rozhovore.

Aký je váš pohľad na voľbu predsedu Európskej komisie?

Zistil som, že to, čo parlament rok pripravoval a presadzoval špičkových kandidátov, zrazu niekto zhodil zo stola. Nemyslím si, že to bolo šťastné rozhodnutie a že je dobré, ak sa lídri krajín zavrú do nejakej miestnosti a pri kávičke sa rozhodnú, kto by mal byť kandidátom na predsedu Európskej komisie a vynechať z toho Európsky parlament. Je to taká facka nielen parlamentu, ale aj voličom. Nemyslím si, že to posilňuje dôveryhodnosť parlamentu alebo iných európskych inštitúcií. Som ale rád, že nám nikto nezasahoval do voľby predsedu Európskeho parlamentu. Napriek tomu, že nie je z mojej frakcie, je to socialista, tak verím, že urobí všetko preto, aby si europarlament aj on sám, zachovali nadstranícku tvár.

V ktorých výboroch si predstavujete vašu prácu v nadchádzajúcich piatich rokov?

Som rád, že budem môcť presadzovať agendu mojej materskej politickej strany OĽaNO, ktorá dlhodobo bojuje proti korupcii, preto som sa rozhodol ísť do Výboru pre regionálny rozvoj, kde sa ovplyvňujú aj eurofondy. Mojou snahou bude to, aby sa európske zdroje nerozkrádali a boli využité na to, na čo majú. Dlhodobo sa venujem aj boji proti chudobe a tomu sa venuje aj Výbor pre regionálny rozvoj. Je nemysliteľné, aby tak bohatá Európska únia nedokázala zabezpečiť ľuďom v chudobných regiónoch prístup k pitnej vode. Zároveň je mojou snahou urobiť všetko preto, aby Európa dala ľuďom prácu. Nepochybne je pre mňa dôležitá aj téma vzdelávania, preto som súčasťou aj Výboru pre kultúru a vzdelávanie, kde sa budem snažiť presadiť to, aby každé dieťa v Európskej únii raz dosiahlo kvalifikáciu. Myslím si, že je staromódne a absurdné, aby sme nechávali deti bez vzdelania vyrastať v chudobných lokalitách a potom ich živiť v sociálnom systéme. Moderná Európa musí urobiť všetko preto, aby každé dieťa raz získalo kvalifikáciu, ktorá potom dieťaťu zabezpečí budúcnosť. Mojou snahou bude teda urobiť všetko preto, aby deti mali vzdelanie a aby rodičia mali prácu.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Budete sa snažiť tieto témy nejako skĺbiť?

Som rád, že som dostal podporu Európskej ľudovej strany na presadenie týchto tém. Samozrejme, bude do ťažké, no ja som v politike už pôsobil na Slovensku, viem ako to funguje a viem, že musím hľadať spojencov nielen vo svojej frakcii, ale aj v ostatných frakciách. Viem, že musíme rokovať aj s exekutívou, no chcem všetky moje skúsenosti využiť na to, aby sa mi podarilo dosiahnuť nejaký výsledok tak, aby to ľudia v chudobných regiónoch pocítili.

Ako si predstavujete spouprácu s europoslancami zo Slovenska?

Je normálne, ak sa porozprávame aj s ľuďmi z iných politických strán. Informujeme sa o tom, aké sú naše priority a získavam aj podporu na presadzovanie svojich priorít a tém. Je logické, že každý Slovák by mal robiť pre svoju krajinu. Preto očakávam, že ak ktokoľvek zo Slovenska príde s témou, ktorá prospeje ľuďom na Slovensku, tak by bolo hlúpe takú aktivitu nepodporiť.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Peter Pollák.

O vik

Odporúčame pozrieť

EÚ: bezpečnosť pitnej vody zlepšia nové minimálne hygienické normy

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že prijala nové minimálne hygienické normy pre materiály a …

Consent choices