Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslankyňa Nicholsonová: Mám veľké ciele. Nechcem byť jedna zo 750 poslancov, chcem aby ma bolo počuť

Slovenská europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová v rozhovore prezradila, prečo bola rozčarovaná z prvých krokov v europarlamente, no načrtla aj to, čomu sa chce počas svojho funkčného obdobia venovať. Tvrdí, že jej témy budú konzervatívne.

Aké sú vaše prvé dojmy po voľbách do Európskeho parlamentu?

Myslela som si, že taká dôležitá vec ako je voľba nového predsedu Európskeho parlamentu bude na základe nejakých jasných pravidiel, ktoré sú známe dopredu. Ukázalo sa, že viac ako jasné pravidlá tu platia nejaké politické dohody veľkých krajín, pretože drvivú väčšinu kandidátov sme sa dozvedeli krátko pred voľbou. Čakala som od ľudí v našom tíme nejaké podklady a bola som rozčarovaná, keď mi vysvetlili, že žiadne podklady nemôžu robiť, pretože ešte nie sú známe mená. Prvé dojmy sú rozpračité, pretože si myslím, že je dôležité, aby taká veľká inštitúcia ako Európsky parlament mala jasne dané pravidlá, ktoré sa potom nemenia počas činnosti.

S akými cieľmi vstupujete do europarlamentu?

Ciele sú veľké, dúfam, že sa mi ich podarí naplniť. Nerada by som tu zapadla ako jedna zo 750, rada by som bola, aby ma bolo počuť. Hlavne doma na Slovensku, aby som prinášala témy hodné diskusie. Mám naplánovaných niekoľko takých tém. Tou prvou sú cezhraničné povody na DPH. Jedným z príkladov je 100 miliónový tunel do DPH, obvinených je viac ako 80 ľudí, no už sedem rokov tá kauza spí, len preto, dovolím si tvrdiť, že medzi menami významných predstaviteľov organizovanej skupiny je aj bývalý minister vnútra Robert Kaliňák či Počiatek. Ak Európska únia myslí boj s podvodmi na DPH vážne, tak si myslím, že by ju mal zaujímať.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

V ktorých výboroch by ste chceli pôsobiť?

V prvom rade som mala snahu sa dostať do Výboru pre zamestnanosť a druhý bude Výbor pre občianske slobody. Tam sa budem vo veľmi výraznej miere odkláňať od mainstreamu, ktorý zaznieva od Európskych konzervatívov a reformistov. Veľa ľudí sa ma pýta, prečo práve oni, keď som známa tým, že som liberálne založený politik. Je to ale preto, že momentálne nevidím žiadnu frakciu, ktorá by mi vyhovovala.

Akým témam by ste sa chceli venovať?

Bude ich veľa, témy budú mojou devízou, s ktorou by som tu chcela preraziť. Nechcela by som prezrádzať, no budú kontroverzné a veľké, ako napríklad umelá inteligencia v rôznych oblastiach.

 

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

O vik

Odporúčame pozrieť

rada

Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Výbor ministrov Rady Európy (RE) v pondelok predložil Parlamentnému zhromaždeniu RE (PZ RE) kandidátne listiny …

Consent choices