Caputova
Zuzana Čaputová. PHOTO: © European Union.

Čaputová: Reči o Sorosovej agentke sú klamstvom

BRATISLAVA – Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes na návšteve v Maďarsku ohradila proti rečiam maďarských médií o tom, že je agentkou Georgea Sorosa. Práve osobu amerického filantropa maďarského pôvodu premiér Viktor Orbán obviňuje z migrácie a zasahovania do vnútropolitickej situácie.

„Je to klamstvo. Stretávala som sa s týmto, ale aj inými klamstvami už počas kampane. Myslím si, že každé seriózne médium by sa malo vyhýbať šíreniu konšpiračnej propagandy,“ povedala Čaputová na tlačovej konferencii v Budapešti po stretnutí s maďarským prezidentom Jánosom Áderom.

Zuzana Čaputová začala svoju návštevu v Sánderom paláci – oficiálnom sídle prezidenta. Po rokovaní s maďarskou hlavou štátu sa stretne aj s premiérom Viktorom Orbánom. Potom položí kyticu k hrobu prvého slobodne zvoleného maďarského prezidenta (1990 – 2000), spisovateľa a prekladateľa Árpáda Göncza (1922 – 2015). Tento maďarský liberálny politik po maďarskej revolúcii proti komunistickej vláde v roku 1956, ktorú sovieti potlačili, strávil šesť rokov vo väzení.„Dnes si uctím pamiatku bývalého prezidenta Árpáda Göncza, ktorého vnímam ako symbol presadzovania a ochrany demokratických hodnôt,“ povedala dnes Čaputová. Svoj program ukončí stretnutím s krajanmi.

Viac..  Rozšírenie a reforma EÚ: Poslanci žiadajú odvážne rozhodnutia

Návšteva Zuzany Čaputovej bola v Maďarsku téma už pred niekoľkými dňami. Provládne médiá ju totiž označili za Sorosovu agentku. Práve osoba amerického filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa je v Maďarsku veľmi kontroverzná. Z migračnej krízy či zasahovania do vnútorných záležitostí ho obviňuje maďarský premiér Orbán. Zaujímavosťou pritom je, že Orbán študoval na Oxforde vďaka štipendiu od Georgea Sorosa.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices