Elektromobilita budúcnosti: Mercedes Benz EQC s rekordným dojazdom

Série výskumov a testov jednoznačne avizujú, že najefektívnejším riešením budúcnosti automobilizmu je využitie elektrickej energie. Väčšina popredných svetových výrobcov má elektromobil vo svojom portfóliu.

Mercedes Benz už niekoľko mesiacov pred odštartovaním predaja predstavil svoju odpoveď na elektromobilitu budúcnosti očakávaným modelom EQC. Cena, ktorá nebude zanedbateľná, sa začína na úrovni 76 800 eur. Dobrou správou je, že už v základe má mimoriadne bohatú ponuku a ďalším pozitívom je, že od decembra tohto roka sa na elektromobil bude vzťahovať štátna podpora vo výške 5 000 eur.

Photo: netcarshow

Batéria zvládne štyristo kilometrov

Treba povedať, že oproti väčšine konkurencie je kapacita akumulátorov s obsahom energie 80 kWh natoľko dostatočná, že auto s plne nabitou batériou zvládne vzdialenosť od 374 do 417 kilometrov. Celkový výkon vozidla EQC je 300 kW (408 koní). Jeden elektromotor na prednej a jeden na zadnej náprave premieňajú elektrickú energiu na mechanickú a ponúkajú pôsobivý náhon s krútiacim momentom na úrovni 760 Nm. Predvídavá prevádzková stratégia komponentov pohonu posiela výkon vždy tam, kde si ho jazdná situácia vyžaduje – efektívne a takmer úplne ticho.

Photo: netcarshow

Deväť závodov na troch kontinentoch

Základom budúceho úspechu bude mať výkonnú a pritom lacnú batériu. Spoločnosť investuje do celosvetovej výroby akumulátorov viac ako miliardu eur s tým, že globálne združenie na výrobu akumulátorov divízie Mercedes-Benz Cars bude v budúcnosti pozostávať z deviatich závodov na troch kontinentoch.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou
Photo: netcarshow

Balíky služieb a vysoký nadštandard

Kompenzáciou ceny sú nadštandardné služby. Balík týkajúci sa údržby zahŕňa všetky potrebné údržbové práce v priebehu šiestich rokov alebo najazdenia 160 000 kilometrov. Servisný balík predlžuje záruku na vozidlo a chráni majiteľa nad rámec sériovo dostupnej záruky na nové vozidlá Mercedes-Benz. Zaujímavý je aj dovolenkový balík poskytujúci majiteľom EQC počas šiestich rokov možnosť výhodného prenájmu vozidla so spaľovacím motorom na 14 dní v roku. Ide o praktickú službu, ako sa rýchlo dostať do vzdialenejšej dovolenkovej destinácie bez možnosti vyhľadávať miesta nabíjania.

O Juraj Turis

Consent choices