Leyen
Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union-EP.

Von der Leyen: Európska únia potrebuje jasnú definíciu azylu ako aj nelegálnej migrácie

BRUSEL / Európska únia potrebuje jasnú spoločnú definíciu azylu a toho, kto na ňu má nárok, uviedla pred europoslancami liberálnej frakcie Obnova Európy kandidátka do čela budúcej Európskej komisie Ursula von der Leyen. Definovať bude nutné podľa nej tiež, čo presne je nelegálna migrácia, ale aj migrácia legálna.

„A keď hovoríme o takej jasnej definícii, tak tiež určite potrebujeme systém, ktorý nám umožní udržať vnútri Schengenu hranice otvorené. Preto musia byť vonkajšie hranice pevné a bezpečné,“uviedla terajšia nemecká ministerka obrany.

Ako možnú budúcu šéfku Európskej komisie ju vybral minulý týždeň summit EÚ, von der Leyen sa teraz pred hlasovaním europarlamentu budúci týždeň snaží získať čo najširšiu podporu medzi europoslancami.

Podľa von der Leyen je nutné vedieť, kto do EÚ vstupuje a kto ju opúšťa. Vyslovila sa pre ďaleko rýchlejšie personálne posilnenie spoločnej európskej pobrežnej a pohraničnej stráže. „Myslím, že 10.000 ľudí vo Frontextu v roku 2027 je príliš ďaleko. Musí to byť výrazne, výrazne skôr,“ uviedla.

Viac..  Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Za „ušľachtilú úlohu“ pritom označila boj s organizovaným zločinom a prevádzačstvom. „Musíme ale tiež investovať do svojho susedstva, do afrických krajín, do ich dobrej správy, ekonomického rozvoja, do bezpečnosti a stabilitu,“ povedala europoslancom. Len tak podľa nej tamojší ľudia uvidia vo svojich vlastných krajinách perspektívu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices