Podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. PHOTO: Archív M.Š.

Europoslanec Šimečka: Slovensko sa spoluprácou s V4 izoluje, mali by sme hľadať nových spojencov

Michal Šimečka viedol kandidátku Progresívneho Slovenska do európskych volieb a stal sa novým slovenským europoslancom. V rozhovore prezradil, v ktorých výboroch bude pôsobiť, na ktoré oblasti by sa chcel zamerať, ale aj to, prečo si myslí, že je spojenie Slovenska s V4 toxické.

Ako hodnotíte výsledky eurovolieb na Slovensku?

Veľmi dobre, keďže naša koalícia v nich zvíťazila. Pozitívne hodnotím aj to, že bola účasť vyššia ako minule, hoci stále najnižšia v celej Európskej únii, ale je to posun. Myslím, že kľúčom k úspechu našej koalície bolo to, že sme hovorili to, čo cítime. Nebáli sme sa povedať, že sme proeurópska koalícia a že chceme silnú a jednotnú Európu. Ukázalo sa, že slovenskí voliči, ktorí prišli k voľbám do Európskeho parlamentu, s nami v zásade súhlasia a sú oveľa viac proeurópski, než by sa zdalo pri pohľade na celkovú politickú scénu. Podľa mňa zarezonovali aj témy, ktoré Európska únia rieši, predovšetkým téma životného prostredia. Samozrejme, že ma mrzí, že sa dvaja zástupcovia fašistickej strany dostali do Európskeho parlamentu, ale celkovo hodnotím voľby pozitívne a podľa mňa aj Slováci vyslali jasný signál, že sa cítia byť Európanmi.

Aké sú vaše prvé dojmy z europarlamentu alebo vaše dojmy z voľby predsedu Európskeho parlamentu?

Prvá schôdza parlamentu bola veľmi neštandardná tým, že sa Rada dlho nevedela dohodnúť na nomináciách na čelné posty. Ešte deň pred hlasovaním sme nevedeli, ako sa skončí rokovanie Rady Európy a kto budú kandidáti na predsedu Európskeho parlamentu. Z môjho pohľadu nominovaní kandidáti sú kvalitní, veľmi ma teší, že dve ženy budú viesť kľúčové inštitúcie. Na druhej strane proces, akým sa k tomu dospelo, je veľmi nešťastní a je smutnou výpoveďou o stave európskej politiky. Boli to európski premiéri, ktorí vytiahli z klobúka mená, napríklad Ursulu von der Leyen, ktorá je veľmi kvalitná politička a skvelá odborníčka a ja s ňou nemám problém, ale pred tým sa o nej ako o kandidátke vôbec nehovorilo. Nevieme aký má program či akú pozíciu zastáva, a to je veľmi zlý signál aj smerom k voličom. Ukázalo sa, že spôsob výberu vedenia Európskej únie je odcudzení od demokratickej vôle občanov.

Súhlasíte so zvolením nového predsedu Európskeho parlamentu?

Sassoliho som volil. Je to tradícia, že na predsedovi Európskeho parlamentu je politická dohoda medzi najväčšími frakciami, respektíve tými, ktoré budú tvoriť koalíciu. Myslím si, že David-Maria Sassoli je relatívne skúsený europoslanec, bol podpredseda Európskeho parlamentu, pochádza z proeurópskej talianskej sociálnej demokracie. Otázka je, či sa Európsky parlament dokáže zhodnúť a podporiť novú šéfku Európskej komisie.

Viac..  Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

Aké témy by ste chceli presadiť možno aj v spolupráci so slovenskými poslancami?

Ja budem vo Výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci ako plný člen a ako náhradník vo Výbore pre zahraničné veci. To je presne agenda, o ktorej som hovoril aj v kampani a ktorú považujem za kľúčovú aj pre Slovensko – spravodlivosť, bezpečnosť ako vonkajšia, tak vnútorná a ochrana právneho štátu, demokracie a základných práv Európskej únie. Aj slovenskí občania očakávajú, že EÚ bude garantom bezpečnosti i spravodlivosti.

Myslím, že potrebujeme silnejšie nástroje, aby sa aj slovenskí občania mohli domôcť spravodlivosti na európskej úrovni. Jednu už máme, a to je európsky prokurátor, ktorý by mal mať silnejšie právomoci, rozšírenú pôsobnosť nielen na dotačné podvody, ale aj na colné podvody a iný organizovaný zločin´, ktorý má cezhraničný charakter. Ďalšia agenda je ochrana právneho štátu. Vieme, že Maďarsko a Poľsko čelia článku 7, čo je zásadný problém ak Európska únia nedokáže uchrániť európske hodnoty vo svojich vlastných členských štátoch. Problém je, že sa to začína riešiť, až keď je to zjavný problém a článok 7 je v tom prípade nedostatočný.

Nemyslíte si, že ma Slovensko oslabenú pozíciu, keď má dvoch europoslancov z extrémistickej strany?

Neviem ako budú pôsobiť v Európskom parlamente. Môj odhad je, že ich vplyv bude minimálny, takže z tohto pohľadu sú to dve zahodené kreslá pre Slovensko. Okrem Európskeho parlamentu ale celkovo strácame vplyv aj napríklad asociáciou s V4. Ukázalo sa to aj pri vyjednávaní o kľúčových postoch, kedy slovenský premiér držal chrbát Kaczynskemu a Orbánovi, trochu aj Babišovi. Týmto spojenectvom sme ale my nezískali nič, naopak, je to prvýkrát, keď Slovensko, stredná Európa alebo nové krajiny nemajú žiadne zastúpenie vo vedení Európskej únie. Dostávame sa do izolácie a podľa mňa je to pre Slovensko signál, že si musíme hľadať nových partnerov a nemôžeme sa vo všetkom spoliehať na V4, lebo tá značka je dnes už toxická.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Michal Šimečka.

O vik

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices