zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 26. týždňa 2019

SUMMIT G20 PRINIESOL DOČASNÉ PRÍMERIE MEDZI USA A ČINOU

EUROZÓNA: Za eurozónu bola zverejnená ekonomická dôvera. Tá v júni klesla o -1,9 bodu na 103,3 bodu, pričom trhy očakávali pokles len o -0,4 body. Dôvera sa znížila na najnižšiu hodnotu od septembra 2016. Spotrebitelia sú tak evidentne menej optimistickí, a to najmä z dôvodu obáv z ďalšieho vývoja ekonomiky, a to sa taktiež odráža na nižšom dopyte po veľkých nákupoch, ako sú napríklad automobily. Zverejnená bola aj finalizácia spotrebiteľskej dôvery v menovom bloku. Tá vo finále skončila v júni v súlade s prvotným odhadom na úrovni -7,2 bodu.

NEMECKO: „Makro kalendár priniesol výsledky júnových indexov IFO za Nemecko. Hodnotenie nemeckého podnikateľského prostredia vyšlo v stopercentnej zhode s trhovými očakávaniami, no oproti máju sa znížilo o – 0,5 bodu na úroveň 97,4 bodu. Hodnotenie súčasnej situácie išlo v júni mierne nahor, no očakávania do budúcnosti boli slabšie o -1 bod. Index IFO vyjadrujúci očakávania do budúcna klesol v júni na 94,2 bodu, pričom trhy odhadovali pokles len na 94,6 bodu. Čo sa týka hodnotenia súčasnej situácie, tak tá mierne vzrástla [o 0,1 bodu] na 100,8 bodu, čo trhy pozitívne prekvapilo, keďže tu trhový konsenzus odhadoval pokles na 100,3 bodu. Hodnotenie nemeckého podnikateľského prostredia bolo síce najslabšie od záveru roku 2014, no bolo v súlade s trhovými očakávaniami. Dôvera spotrebiteľov v Nemecku opäť klesla, a to pod 10 bodov na 9,8 bodu, čo je najhoršia úroveň od mája 2017. Trhy očakávali pokles, no iba o -0,1 bodu na 10 bodov

V Nemecku pozitívne prekvapil rast spotrebiteľských cien. Podľa predbežných odhadov inflácia medziročne vzrástla o 1,6 %, zatiaľ čo trhy odhadovali rast len o 1,4 %, t. j. rovnaký ako v máji. Medzimesačne išli spotrebiteľské ceny nahor o 0,3 % a trhy očakávali len o 0,2 %. Dynamika rastu inflácie tak zrýchlila oproti máju a prekonala trhové očakávania. Podľa harmonizovaného HICP indexu inflácia v Nemecku vzrástla o 1,3 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Viac..  Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

USA: Spotrebiteľská dôvera podľa Conference of Board v júni klesla o takmer -10 bodov na 121,5 bodu, čo trhy absolútne neočakávali. Tie odhadovali len mierne zníženie [o -0,3 bodu]. Dôvera US spotrebiteľov tak klesla na najnižšiu hodnotu od októbra 2017. Aj predaje nových US domov v máji klesli o takmer -8 %, pričom trhy odhadovali rast o 1,6 %.

Objednávky US tovarov dlhodobej spotreby v máji klesli o -1,3 %, pričom trhy odhadovali zníženie len o -0,3 %. Veľkoobchodné zásoby v máji vzrástli o 0,4 %, no trhový konsenzus počítal s rastom o pol percenta po aprílovom raste o 0,9 %.

Zverejnený bol aj tretí odhad rastu US ekonomiky, ktorý hovorí, že medzikvartálne ekonomika Spojených štátov vzrástla o 3,1 %, no trhový konsenzus mal očakávania rastu mierne vyššie [o 3,2 %]. Nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti za uplynulý týždeň pribudlo 227 tisíc a trhy odhadovali o -7 tisíc menej žiadostí.

G20: Summit G20 priniesol na trhy „zmiešané pocity“. Na jednej strane na trhy vlial optimizmus, že Američania a Číňania uzavreli aspoň dočasné prímerie. Na druhej strane ale nedošlo k žiadnej dohode ani neboli prijaté výraznejšie ústupky z jednej či druhej strany, ktoré by naznačili, že obchodná vojna je už „zažehnaná“. Donald Trump jedine prisľúbil, že v súčasnosti nezavedie nové clá na čínske tovary v hodnote 300 mld. USD a Čína prisľúbila, že bude viac nakupovať produkty od amerických firiem. Čínsku stranu ale zrejme dostala k rokovaciemu stolu jedine skutočnosť, že USA uvoľnili svoj prístup k spoločnosti Huawei.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices