Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä voľbu predsedníčky Európskej komisie

Plenárnemu zasadnutiu, ktoré sa bude konať od 15. do 18. júla, bude dominovať hlasovanie o novej predsedníčke Európskej komisie.

Nová šéfka Európskej komisie

V utorok ráno pred poslancami v pléne vystúpi Ursula von der Leyen, ktorú Európska rada nominovala na čelo európskej exekutívy. Potom ako prednesie svoju víziu a plány na nasledujúcich päť rokov, bude nasledovať debata s poslancami. Tí budú o nej hlasovať ešte v ten deň večer.

Na to, aby sa stala predsedníčkou komisie, potrebuje, aby za ňu hlasovala absolútna väčšina poslancov (polovica + 1). Ak sa tak stane, van der Leyen bude prvou ženou, ktorá bude zastávať túto pozíciu.

Dvaja komisári odstúpili zo svojich postov potom, ako boli zvolení za europoslancov. Parlament bude vo štvrtok hlasovať o ich náhradníkoch.

V utorok budú poslanci vypočúvať dvoch designovaných komisárov: Estónku Kadri Simson a Rumuna Ioana Mircea Paşcu.

Rumunské a fínske predsedníctvo EÚ

V utorok poslanci zhodnotia výsledky rumunského predsedníctva, ktoré sa skončilo v júni, s rumunskou premiérkou Vioricou Dăncilou. Deň na to budú rokovať s fínskym premiérom Antti Rinne o prioritách začínajúceho sa fínskeho predsedníctva.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Parlamentné delegácie

V stredu sa bude hlasovať o tom, koľko poslancov bude patriť do delegácií. Delegácie EP udržujú vzťahy so zástupcami tretích krajín, regiónmi alebo medzinárodnými organizáciami v záujme šírenia európskych hodnôt.

Humanitárna pomoc

V ten istý deň sa budú poslanci zaoberať humanitárnou pomocou v Stredomorí, o ktorej majú členské štáty veľmi odlišné stanoviská. Okrem iného sa bude rokovať aj o prípade Caroly Rackete, ktorá bola zadržaná potom, ako bez povolenia priplávala na taliansky ostrov Lampedusa s loďou, na ktorej prepravovala migrantov.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices