bilcik
Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

V. Bilčík: Hlasovanie o kandidátke na šéfku EK bude testom súdržnosti hlavných proeurópskych síl v EP

Stanovisko ku zajtrajšej voľbe predsedu Európskej komisie

„Výsledok tajného hlasovania, ktoré má byť v utorok o šiestej večer, nie je vopred vôbec istý. Ursula von der Leyenová potrebuje získať podporu väčšiny všetkých poslancov Európskeho parlamentu, ktorí si už prevzali svoj mandát. Potrebuje teda aspoň 374 hlasov z aktuálne 747 členného pléna. Nasledujúce hodiny ukážu, či napokon získa dostatočnú podporu medzi kolegami zo socialistického a liberálneho tábora. A či ju podporia aspoň niektorí zelení poslanci, ktorí ešte minulý týždeň avizovali, že tak neurobia. Práve ich hlas totiž môže rozhodnúť. Hlasovanie o kandidátke na šéfku EK bude teda aj podstatným testom pre súdržnosť hlavných proeurópskych síl v EP.

Osobne považujem Ursulu von der Leyenovú za skúsenú političku. Má dlhoročnú vládnu a koaličnú skúsenosť z nemeckej politiky a plynule komunikuje viacerými jazykmi, čo je dobrý predpoklad pre líderstvo v Európskej komisii.

Som pripravený ju podporiť spolu s poslaneckými kolegami vo frakcii Európskej ľudovej strany, Očakávam však, že o naše hlasy aktívne zabojuje svojím politickým programom a v utorok nám v pléne predstaví plán, v ktorom povie, ako bude budúca EK čeliť hybridným hrozbám a klimatickej zmene. Zvlášť som zvedavý, či podporí ďalšie rozšírenie a aktívnu politiku Európskej únie v bezprostrednom susedstve.

Ak Ursula von der Leyenová získa podporu väčšiny poslancov, budem sa úprimne tešiť, že novou šéfkou Európskej komisie sa po prvýkrát stane žena. Bol by to dôležitý signál v širšom európskom zápase o rovnosť politických príležitostí pre všetkých.“

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices