zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 27. týždňa 2019

NOVOU ŠÉFKOU ECB BUDE CHRISTINE LAGARDEOVÁ

NEMECKO: Finalizácia indexov nákupných manažérov, teda indexov PMI, za jún tohto roka dopadla mierne horšie ako prvotné odhady. Index PMI vo výrobe v Nemecku skončil na hodnote 45,0 bodu, pričom prvý odhad prognózoval úroveň 45,4 bodu. PMI v sektore nemeckých služieb dopadol nepatrne lepšie [55,8 bodu] ako prvý odhad [55,6 bodu] a kompozitný PMI index potvrdil prvý odhad na úrovni 52,6 bodu.

Miera nezamestnanosti dosiahla v Nemecku v júni rovnakú úroveň ako v máji [5 %]. Maloobchodné tržby v máji medziročne vzrástli o 4,0 %. Vývoj tržieb nemeckých maloobchodníkov bol pozitívny a prekročil aj trhové očakávania, ktoré hovorili „len“ o raste o 2,6 %.

EUROZÓNA: Rovnako ako v Nemecku tomu bolo aj v eurozóne, kde index PMI vo výrobe dosiahol vo finále o niečo horšiu hodnotu [47,6 bodu] ako bol prvý odhad [47,8 bodu]. PMI index v sektore služieb vo finále mierne vzrástol na 53,6 bodu [prvý odhad 53,4 bodu] a kompozitný index na úroveň 52,2 bodu z 52,1 bodu podľa predchádzajúceho odhadu. Miera nezamestnanosti v menovom bloku mierne klesla z májových 7,6 % na 7,5 % v júni. Sklamanie priniesol vývoj inflácie PPI [index cien priemyselných výrobcov] v menovom bloku. Ceny priemyselníkov totižto v máji vzrástli len o 1,6 %, zatiaľ čo mesiac predtým ich rast dosahoval až 2,6 %. Trhy ale očakávali májové spomalenie PPI inflácie na úroveň 1,7 %.

„Našej mene nejakú dobu neprospievalo to, že EÚ nebola dohodnutá na zložení svojho nového vedenia ani na novom šéfovi ECB. V tomto smere nastal minulý týždeň posun, keďže európski predstavitelia sa minulý týždeň zhodli na tom, kto obsadí post šéfa Európskej centrálnej banky. Novou šéfkou ECB sa od jesene tohto roka stane Christine Lagardeová, ktorá je známa hlavne ako bývalá šéfka Medzinárodného menového fondu. Práve pod jej vedením riešil MMF záchranu Grécka a euro-krízu. Trhy teda jej menovanie zrejme prijmú pozitívne, napriek tomu, že nemá skúsenosti priamo s menovou politikou. Ako šéfka MMF ale podporovala menovú politiku Mária Draghiho. A hlavným ekonómom ECB by mal byť Philip Lane, ktorý patril k blízkym spolupracovníkom Mária Draghiho. Ako hlavný ekonóm bude Lane predkladať vedeniu ECB návrhy menovo-politických opatrení. Trhy bude ale v nasledujúcich mesiacoch zaujímať hlavne to, ako sa ECB postaví k svojej menovej politike a k prípadnému znižovaniu sadzieb ešte pred tým, ako Lagardeová zasadne na stoličku jej šéfky.

Európsku menu ovplyvňuje aj to, že USA chystajú ďalšie clá na vybrané tovary z únie, ktorých objem by ale mal byť malý [len 4 mld. USD] a netýkajú sa automobilového priemyslu. Trumpove vyhrážky, že zavedie clá na autá dovážané z EÚ, tak stále naplnené neboli,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

USA: Za druhým brehom Atlantiku bola taktiež zverejnená finálna hodnota indexu PMI vo výrobe, ktorá v júni dosiahla 50,6 bodu, pričom prvý odhad bol o niečo pesimistickejší [50,1 bodu]. Pozitívne sa vyvíjal aj ostro sledovaný index ISM v US výrobnom sektore, ktorý v júni dosiahol 51,7 bodu, ale trhy očakávali „len“ úroveň 51 bodov. Preto tento vývoj indexu vnímali investori pozitívne. V máji sa však ISM index nachádzal na vyššej úrovni 52,1 bodu.

V US ekonomike pozornosť pútala hlavne zmena zamestnanosti podľa ADP reportu, ktorá v júni vzrástla o 102 tis. pracovných miest, pričom trhy očakávali rast až o 140 tis. miest. V porovnaní s májom sa ale rast US zamestnanosti výrazne zlepšil, keďže v máji predstavoval len 41 tis. miest. Okrem ADP reportu včera zaujal aj index podnikateľskej nálady ISM v nevýrobnom sektore, ktorý v júni dosiahol len 55,1 bodu, čím podliezol trhové odhady na úrovni 56 bodov. Oproti máju sa nálada v US sektore služieb zhoršila, keďže v piatom mesiaci tohto roka bol index na hodnote 56,9 bodu.

V Spojených štátoch pozornosť v závere uplynulého týždňa pútali oficiálne štatistiky z trhu práce. Zmena zamestnanosti mimo poľnohospodárskeho sektora, tzv. Nonfarm Payrolls, v júni predstavovala až 224 tis. pracovných miest, čo výrazne prekonalo májovú hodnotu [72 tis.] aj očakávania trhu [223 tis.]. Miera nezamestnanosti ale napriek tomu mierne vzrástla na 3,7 % z predchádzajúcej hodnoty 3,6 %. Priemerná hodinová mzda v US ekonomike sa v júni medziročne zvýšila o 3,1 %, pričom investori očakávali mierne rýchlejší rast na úrovni 3,2 %.

G20: Summit G20 priniesol na trhy „zmiešané pocity“. Na jednej strane vlial na trhy optimizmus, že Američania a Číňania uzavreli aspoň dočasné prímerie. Na druhej strane ale nedošlo k žiadnej dohode, ani neboli prijaté výraznejšie ústupky z jednej či druhej strany, ktoré by naznačili, že obchodná vojna je už „zažehnaná“. Donald Trump jedine prisľúbil, že v súčasnosti nezavedie nové clá na čínske tovary v hodnote 300 mld. USD a Čína prisľúbila, že bude viac nakupovať produkty od amerických firiem. Čínsku stranu ale zrejme dostala k rokovaciemu stolu jedine skutočnosť, že USA uvoľnili svoj prístup k spoločnosti Huawei.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices