Ilustračné PHOTO: © European Union.

Inflácia sa za posledné desaťročie podpísala aj na cenách čokolády

7. júla mohli všetci milovníci čokolády osláviť netradičný svetový deň – Deň čokolády. Písal sa rok 1550, keď bola čokoláda uvedená na európsky trh a odvtedy si získala milióny priaznivcov a stala sa snáď najobľúbenejšou sladkosťou na svete. Pri tejto príležitosti sme sa pozreli na čokoládu z trošku „analytického“ pohľadu a prinášame Vám zaujímavé informácie o tom, ako sa vyvíjajú ceny čokolády a kakaa na burze, aká je spotreba čokolády medzi Slovákmi a aj to, v ktorých krajinách EÚ sa vyrába najviac tejto pochúťky.

V ktorých európskych krajinách sa vyrába najviac čokolády?

„Podľa údajov Eurostatu boli v roku 2017 v Európskej únii vyrobené 4 milióny ton čokolády. Najväčším producentom tejto najobľúbenejšej sladkosti je Nemecko, ktorého podiel na celkovej produkcii čokolády v EÚ je až 32 %. Za ním nasleduje Taliansko s podielom 18 % a bronzovú priečku obsadili Francúzi a Holanďania, ktorí si ukrojili zhodne po 9 % z produkcie čokolády v únii. Výroba čokolády je ďalej významná aj vo Veľkej Británii, v Belgicku, Poľsku a v Španielsku. Týchto 8 krajín vyprodukuje až viac než 90 % všetkej „čokoládovej produkcie“ v únii,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Čokoláda za ostatné desaťročie zdražela o 31 %

Inflácia sa za posledné desaťročie podpísala aj na cenách čokolády. Klasická mliečna 100 gramová tabuľka čokolády nás aktuálne vychádza v priemere na 1,05 eur. Pred 10 rokmi ale bola jej cena na úrovni 0,80 eur, čo znamená, že za ostatné desaťročie čokoláda v našich obchodoch zdražela o 31 %. V posledných rokoch sa jej cena ale už výraznejšie nemení a pohybuje sa zhruba od jedného eura do 1,05 eur.

Ceny kakaa na burze sa hýbu oboma smermi

cokoladaCena kakaa sa aktuálne pohybuje na úrovni okolo 2 470 dolárov za tonu. V máji 2018, teda zhruba pred rokom, ale cena kakaa vyskočila nad hranicu 2 800 USD za tonu, pričom maximum bolo dosiahnuté na úrovni 2 833 USD za tonu. Takéto vysoké úrovne si ale kakao udržalo len krátko, preto sa to ani výraznejšie nepodpísalo pod zdraženie čokolády. Jeho cena následne prudko klesla a aktuálne sa teda tona kakaa predáva o zhruba -13 % lacnejšie oproti minuloročným maximálnym hodnotám. Ak sa však pozrieme na o niečo dlhšie časové obdobie, tak to pre kakao vyznieva o dosť pozitívnejšie. V porovnaní s jesennými mesiacmi roka 2017, teda zhruba 2 roky dozadu, sa ceny kakaa zvýšili až o 17 %.

Viac..  Eurokomisia zaznamenala veľký záujem o päťročnú možnosť spoločných nákupov plynu

Koľko čokolády zjeme? Každý deň zhruba 10 gramov.

Jeden Slovák za rok zje v priemere 3,8 kg čokolády a čokoládových sladkostí. To je približne 10 gramov denne Aspoň tak to vyplýva zo štatistík ŠÚ SR o spotrebe potravín. Je to veľa či málo? To asi závisí od toho, ako moc máte radi čokoládu. Tieto dáta ale zahŕňajú len čokoládu a výrobky z nej, nie sú tam obsiahnuté ďalšie sladkosti, nečokoládové cukrovinky či zákusky. A ako sa vyvíja naša spotreba čokolády v čase? Pred 10 rokmi sme za rok zjedli takmer o kilo čokolády viac. Priemerná spotreba čokolády a cukroviniek z nej v tom čase predstavovala až 4,6 kg na jedného Slováka. Súčasný trend zdravého životného štýlu sa teda podpisuje aj na nižšej konzumácií čokolády.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices