teroristicke utoky, terorizmus
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Na Slovensku stále platí druhý stupeň teroristického ohrozenia

Na Slovensku stále platí druhý stupeň teroristického ohrozenia. Potvrdil hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov. „Aktuálne je stále platný druhý stupeň teroristického ohrozenia. Momentálne nie je plánovaná zmena stupňa,“ povedal. Druhý stupeň vyhlásilo v auguste 2017 ministerstvo vnútra na odporúčanie Národného bezpečnostného a analytického centra.

Vtedajší prezident Policajného zboru Tibor Gašpar v tejto súvislosti povedal, že dôvodom na tento krok boli aktuálne udalosti v Európe, ako aj viaceré verejné podujatia, ktoré Slovensko v tej dobe pripravovalo, napríklad letecké dni, oslavy SNP alebo Deň ústavy. Podľa Gašpara však nešlo o nič výnimočné, zvýšenie z prvého stupňa na druhý sa na Slovensku udialo už niekoľkokrát. Podľa policajného prezidenta bolo vtedy teroristické ohrozenie Slovenska málo pravdepodobné, nebolo ho však možné úplne vylúčiť. Dodal, že zvýšený stupeň ohrozenia znamená napríklad sprísnený režim hraničnej a cudzineckej polície pri vydávaní povolení na pobyt alebo pracovných povolení.

Viac..  Ivan Štefanec: EÚ potrebuje protiraketovú obranu aj kybernetický štít

Stupnica teroristického ohrozenia pozostáva zo štyroch stupňov. Prvý stupeň znamená nízky stupeň. Vyhlasuje sa v prípade, že nie sú žiadne informácie o teroristickom ohrození zo zahraničia namierenému voči SR. Druhý stupeň znamená zvýšený stupeň ohrozenia. Tretí stupeň znamená vysoký stupeň ohrozenia a štvrtý je kritický stupeň ohrozenia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

hracky

Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Cieľom návrhu pravidiel je znížiť počet nebezpečných hračiek predávaných na jednotnom trhu EÚ a lepšie …

Consent choices