wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Wiezik: Ukazuje sa, že europarlament je v prípade klimatických otázkach pripravený robiť zásadné kroky

ŠTRASBURG / Noví slovenskí europoslanci sa už pomaly rozkukali a začali naplno zarezávať vo výboroch, do ktorých sa dostali. Mnohí z nich majú veľké ciele a Štrasburg dnes hlási ďalší slovenský úspech. Po Monike Beňovej, ktorá sa stala kvestoroma teda je v užšom vedení Európskeho parlamentu, sa Lucia Nicholsonová stala šéfkou Výboru pre zamestnanosť.

V Európskom parlamente funguje viac ako 20 výborov. A aj noví slovenskí europoslanci sa snažili dostať do takého, v ktorom by sa dokázali uplatniť.  Dnes sa napríklad rozhodovalo o tom, kto povedie významný výbor pre zamestnanosť. Top kandidátmi sa stali bývalá poľská premiérka Beata Szydło a slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Stala sa pre nich neprijateľnou pani Szydło, kde teda napísali aj vyhlásenie o tom, že nikoho z poľského Práva a spravodlivosť nepodporia na tento post, povedala Lucia Ďuriš Nicholsonová.

V histórii nášho členstva sa slovenskej europoslankyni ešte nepodarilo obsadiť tak významnú pozíciu. Spolu s Monikou Beňovou ako kvestorkou patria ku špičke Európskeho parlamentu. A jasno už majú aj ostatní europoslanci. Napríklad vo výbore pre občianske slobody bude Vladimír Bilčík a pre regionálny rozvoj Peter Pollák.

Jedna z vecí, na ktorú sa chcem sústrediť je celková diskusia o tom, ako odstrániť tie kontroly na vnútorných schengenských hraniciach, hovorí Vladimír Bilčík.

Peter Pollák dodáva: Mojou prioritou aj v národnom parlamente bolo, aby každé dieťa malo vzdelanie, aby jednoducho tieto deti nekončili potom v sociálnom systéme.

Prioritou však bude po novom životné prostredie a tomu sa budú prispôsobovať takmer vo všetkých výboroch. Znižovanie skleníkových plynov a dosiahnutie neutrálnej ekonomiky, čo sa týka CO2,” povedal europoslanec Róbert Hajšel. “Dôležitou témou budú samozrejme kroky proti klimatickej zmene. Ukazuje sa, že parlament je pripravený robiť zásadné kroky. Ďalšia kríza, ktorej čelíme je strata biodiverzity a mali by sme o nej viac hovoriť,“ povedal pre EuropskeNoviny.sk Michal Wiezik.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

No a jediný, kto bude pokračovať v tom, čo začal je staronový europoslanec Ivan Štefanec ako člen výboru pre vnútorný trh. Podarilo sa mi presadiť finančné postihy pre firmy, ktoré nedodržujú rovnakú kvalitu výrobkov a naďalej chcem sledovať vykonateľnosť týchto predpisov, dodáva Štefanec.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices