stavba
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Výstavbu diaľničného úseku D1 Budimír – Bidovce budú spolufinancovať eurofondy

BRATISLAVA – Európska únia poskytne vyše 173 miliónov eur na rozostavaný úsek diaľnice D1 Budimír – Bidovce a súvisiaci úsek rýchlostnej cesty R2 – R4 medzi Košickými Oľšanmi a Hrašovíkom. Prostriedky Kohézneho fondu na prefinancovanie diaľničnej stavby cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 prispejú k rýchlejšej a bezpečnejšej cestnej doprave v okolí Košíc.

Ako informovala Európska komisia, projekt zaistí aj lepšiu prepojenosť medzi Slovenskom a jeho susedmi v rámci tejto časti tzv. transeurópskej dopravnej siete.

„Z tohto projektu budú mať v prvom rade prospech najmä obyvatelia Košického kraja, ktorí sa budú tešiť bezpečnejším a rýchlejším cestám. V konečnom dôsledku to však bude predstavovať prínos pre všetkých Európanov a celé európske hospodárstvo, keďže región bude lepšie prepojený, čo pozitívne ovplyvní rast, obchod i cestovný ruch,“ povedal podpredseda EK zodpovedný za energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Úsek D1 Budimír – Bidovce v dĺžke 14,4 kilometra plus 1,1 km je vo výstavbe od konca roka 2016, dokončený by mal byť po troch rokoch v pôvodne plánovanom termíne v decembri tohto roka. Investorom je Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS). Zhotoviteľom stavby za zmluvnú cenu zhruba 197,5 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty je spoločnosť Skanska SK, a. s. Stavebný dozor zabezpečuje združenie spoločností SGS Czech Republic, s. r. o., ESP Consult, s. r. o., a Infraprojekt, s. r. o.

Viac..  Michal Wiezik: Norma Euro7 je potrebná, ale treba ubrať plyn

Práce zahŕňajú štyri mimoúrovňové križovatky, jeden kruhový objazd, 23 mostov a rôzne protihlukové zábrany. Začiatok úseku je v mimoúrovňovej križovatke Budimír, pokračuje údolím rieky Torysa s mostom v dĺžke 560 metrov. Trasa diaľnice podľa NDS ďalej vedie k mimoúrovňovej križovatke Košické Oľšany – križovatke D1 a R2. Tu sa stavba rozdeľuje na pokračovanie samotnej D1 a na krátky úsek R2/R4 po mimoúrovňovú križovatku Hrašovík v dĺžke 1,1 km. Diaľnica D1 pokračuje cez miernu pahorkatinu, kde sa v stúpaní rozširuje o tretí prídavný pruh pre pomalé vozidlá, úsek končí v mimoúrovňovej križovatke Bidovce.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices