turizmus, cestovny ruch
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Cestovný ruch na Slovensku láme rekordy. Ktoré mestá sú top?

BRATISLAVA / Slovenský cestovný ruch láme rekordy, informoval minister dopravy Arpád Érsek, pod ktorého dnes patria aktivity zrušenej agentúry cestovného ruchu. Na jej obnovu nevidí dôvod. Propagáciu Slovenska vraj jeho rezort zvláda dobre. Podľa Združenia miest a obcí Slovenska by ale štát mohol urobiť viac.

„V roku 2018 držal každý Slovák jedného turistu za ruku. Ja by som chcel, aby tento rok 2019 až 2020, aby sme držali dvoch,“ uviedol minister dopravy Arpád Érsek. Zásluhy pripisuje aj zimnej kampani ministerstva dopravy, ktoré sa snažili na Slovensko prilákať viac turistov. Inými slovami, pred rokom sme tu mali päť a pol milióna turistov. Aktuálne čísla z prvého štvrťroku 2019 hovoria o osem percentnom náraste.

TOP 10 miest na Slovensku

TOP destinácie na počet prenocovaní TOP destinácie v návštevnosti
1. Poprad Bratislava
2. Liptovský Mikuláš Poprad
3. Bratislava Liptovský Mikuláš
4. Ružomberok Žilina
5. Žilina Ružomberok
6. Brezno Košice
7. Piešťany Banská Bystrica
8. Trenčín Brezno
9. Banská Bystrica Trenčín
10. Košice Piešťany

Najviac sa darilo Bratislave a Vysokým Tatrám. Najviac turistov máme už tradične z Česka, na druhom mieste sú Poliaci. „Slovensko sa odporúča ako cieľová destinácia alebo tá, kam máte stráviť tú dovolenku v rámci Európy na prvom mieste, v rámci rebríčka Lonely planet,“ uviedla Lenka Šprochová zo sekcie cestovného ruchu.

Dotácie pre organizácie cestovného ruchu tohto roku zvýšilo o trištvrte milióna na takmer šesť a pol milióna eur. Naopak na tradičnú reklamu dá menej. „Narážam teda konkrétne na počet veľtrhov a výstav, ktoré sme zredukovali a naozaj tie peniaze chceme efektívne použiť do toho online marketingu,“ dodala Šprochová.

Viac..  ECB: Zavedenie osobitného odvodu pre banky mala sprevádzať dôkladná analýza

Až tak optimisticky ale kroky ministerstva nevidí združenie mies a obcí Slovenska. „Cestovný ruch na Slovensku by mal byť vnímaný ako dynamické odvetvie hospodárstva, ale dnes, zdá sa, že nie je sprevádzaný systematickou podporou a skôr je akoby hobby alebo na kolene,“ povedal hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Podpora cestovného ruchu podľa zmosu nie je systematická. Regióny z toho zatiaľ podľa hovorcu neprofitujú. Pravidlá podpory sa často menia, jedným slovom chaos. „Tieto čísla by ale mohli byť ešte omnoho lepšie, aj za predpokladu, ak by napríklad rezort systematicky podporoval oblastné organizácie cestovného ruchu a rovnako aj krajské organizácie cestovného ruchu,“ povedal Kaliňák.

Napriek tejto kritike najviac rastie domáci cestovný ruch. Počet slovenských dovolenkujúcich sa zvýšil o takmer 10 percent na viac ako 800 tisíc ľudí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices