zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 28. týždňa 2019

ŠÉF FED-U VIDÍ DÔVODY NA ZNIŽOVANIE SADZIEB UŽ V JÚLI

NEMECKO: V Nemecku bola zverejnená finalizácia júnovej inflácie, ktorá medziročne vzrástla o 1,6 % [medzimesačne o 0,3 %], čo bolo v súlade s trhovým odhadom. Dynamika rastu nemeckých spotrebiteľských cien tak zrýchlila oproti májovému tempu [1,4 %]. Aj podľa HICP indexu nemecká inflácia rástla rýchlejšie oproti máju [z 1,3 % na 1,5 %], pričom trhy odhadovali v júni rovnaký rast ako v máji.

EUROZÓNA: Priemyselná produkcia v eurozóne v máji medziročne klesla o -0,5 %, pričom trhy očakávali zníženie až o -1,5 %. Pozitívne prekvapenie priniesol aj medzimesačný nárast. V máji sa priemyselná výroba v menovom bloku zvýšila o 0,9 %, zatiaľ čo trhy odhadovali rast len o 0,2 %.

USA: Minulý týždeň sa uskutočnilo vystúpenie šéfa Fed-u Jerome Powella v americkom Kongrese. Ten nestrácal čas a hneď v úvode svojho komentára povedal, že sú dôvody, pre ktoré by mala centrálna banka ísť so sadzbami smerom nadol už v júli. Trápi ho slabšia inflácia, neistota v zahraničnom obchode, dlhový strop, nedoriešený brexit a taktiež aj obavy o rast svetovej ekonomiky. Toto všetko sa totižto odráža na raste americkej ekonomiky. Neistoty ohľadne budúceho vývoja podľa neho v posledných mesiacoch rastú. A aby sa zabránilo ohrozeniu rastu americkej ekonomiky je potrebné menovú politiku uvoľniť. Powellove slová určite potešili Donalda Trumpa, keďže ten tlačí na centrálnu banku, aby znížila úroky. Na júnovom zasadnutí komentáre centrálnych bankárov nevyzneli tak, že by už v júli, resp. v blízkej dobe mohlo dôjsť k zníženiu sadzieb. No zo zápisu z tohto zasadnutia, ktorý bol zverejnený včera, vyplynulo, že niektorí členovia už vidia dôvody na znižovanie sadzieb v blízkej dobe. Veľká časť trhu teraz očakáva, že k znižovaniu sadzieb na júlovom zasadnutí naozaj dôjde [o 25 bázických bodov], aj keď ich očakávania čiastočne schladili piatkové lepšie čísla z trhu práce. No časť trhu verí aj vo výraznejší pokles sadzieb, a to o 50 bázických bodov. Ďalšie znižovanie sadzieb sa očakáva ešte v septembri a po zvyšok roka by si mal dať Fed už pauzu.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

„Za druhým brehom Atlantiku bola inflácia v júni v zhode s očakávaniami trhu, no v porovnaní s májom došlo k zníženiu dynamiky rastu [z 1,8 % na 1,6 %]. Medzimesačne, t. j. jún vs. máj, US spotrebiteľské ceny rástli o 0,1 %, pričom trhy očakávali stagnáciu cien. No US jadrová inflácia v júni medziročne vzrástla rýchlejšie [o 2,1 %], zatiaľ čo trhy odhadovali rast iba o dve percentá. Aj medzimesačný nárast [o 0,3 %] bol svižnejší ako trhový odhad [o 0,2 %]. Priaznivo sa vyvíjali nové žiadosti o dávky v nezamestnanosti za uplynulý týždeň, ktorých pribudlo 209 tisíc a trhy odhadovali 221 tisíc žiadostí. Reálna hodinová US mzda vzrástla v júni medziročne o 1,5 %, t. z., že zrýchlila v porovnaní s májom [1,3 %], čo bolo spôsobené aj nižšou mierou inflácie.

V US ekonomike bol zverejnený aj rast cien priemyselných výrobcov [inflácia PPI]. V júni išli tieto ceny nahor o 1,7 %, čo je o 0,1 percentuálneho bodu viac ako trhy očakávali a zároveň o 0,1 p. bodu menej ako májové tempo rastu. Medzimesačne, t.j. jún vs. máj sa ceny zvýšili o 0,1 %, pričom trhy odhadovali stagnáciu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

O dac

Odporúčame pozrieť

ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne. Zasadnutie sa uskutoční …

Consent choices