pollak
Peter Pollák, europoslanec /EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Peter Pollák: Na Slovensku povedia traja predsedovia strán svojim poslancom ako majú hlasovať. V europarlamente to tak nechodí

ŠTRASBURG/BRATISLAVA / Nový Európsky parlament, ktorý vzišiel z májových volieb, už začal naplno pracovať. Má za sebou už prvé sedenie, prvé funkcie sú zvolené a poslanci sú rozdelení do rôznych výborov, v ktorých budú odborne pracovať.

Prvý zásadný rozdiel je v počtoch. Kým národná rada má 150 poslancov, v europarlamente ich je 747. Ak si však niekto myslí, že aký je ten Brusel pre-byrokratizovaný a pre-poslancovaný, tak sa mýli. Na Slovensku žije necelých 5 a pol milióna obyvateľov, čiže na jedného poslanca pripadá zhruba 36-tisíc ľudí. Európska únia však už presiahla pol miliardy, takže na jedného europoslanca pripadá približne 687-tisíc obyvateľov EÚ.

„Európsky parlament je naozaj omnoho rôznorodejší, veď len naša skupina kresťanských demokratov má viac členov ako celý slovenský parlament,“ vysvetľuje europoslanec Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany. Europoslancovi Petrovi Pollákovi sa rokovania v Európskom parlamente zdajú byť viac v duchu demokracie, riešenia sa hľadajú aj s názorovými protivníkmi či opozíciou. „Traja predsedovia politických strán povedia svojim poslancom, ako majú zahlasovať a zahlasujú. V Európskom parlamente to tak nechodí,“ približuje Peter Pollák z Európskej ľudovej strany.

Spolupráca v europarlamente má regionálny rozmer

V slovenskom parlamente politici neraz vnímajú veci len domácou optikou, v europarlamente sa snažia zosúladiť pohľady 28-ich krajín. Spolupráca tam má aj regionálny rozmer, a napríklad v prípade V-4 nie je vždy ideálna.
„Za problém považujem skôr to, že na vyšehradskej úrovni sa niečo dohodne a potom je vždy nejaká krajina, ktorá prvá opustí túto pozíciu,“ myslí si europoslankyňa Monika Beňová zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

Liberála Eugena Jurzycu zaskočilo to, že v europarlamente sa občas hlasuje zodvihnutím ruky a pri takej mase je to neprehľadné. „To hlasovanie je teda niekedy oproti národnej rade troška chaos. Tam sme väčšinou hlasovali elektronicky, bol v tom poriadok,“ tvrdí europoslanec Eugen Jurzyca zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices