migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Štrnásť krajín EÚ sa dohodlo na prerozdelení migrantov, ktorých zachránili na Stredozemnom mori

PARÍŽ / Po pondelkovom stretnutí európskych ministrov v metropole Francúzska, sa 14 krajín EÚ dohodlo na prerozdelení migrantov zachránených v Stredozemnom mori. Krajiny V4 sa už ale dlhodobo stavajú proti kvótam na prerozdeľovanie migrantov. S prerozdelením súhlasilo Nemecko, Francúzsko ale napríklad aj Chorvátsko.

Štrnásť krajín EÚ sa dohodlo na novom mechanizme prerozdeľovania týchto zachránených migrantov, oznámil to francúzsky prezident Emmanuel Macron. S iniciatívou, ktorej podrobnosti nie sú známe, prišlo práve Francúzsko s Nemeckom. „Záverom schôdzky je, že 14 členských krajín v zásade v tejto fáze vyjadrilo súhlas s francúzsko-nemeckým dokumentom,“ povedal Macron pre novinárov, podľa agentúry Reuters. Osem z týchto krajín podľa neho vyjadrilo „aktívny“ súhlas, okrem Nemecka a Francúzska tiež Portugalsko, Luxembursko, Fínsko, Chorvátsko a Írsko.

Plánovaný mechanizmus by mal podľa zdroja agentúry AFP umožniť čo najrýchlejšie prerozdelenie migrantov medzi unijné krajiny výmenou za to, že Taliansko a Malta utečencom otvoria svoje prístavy. Ministri o tomto postupe rokovali už minulý týždeň v Helsinkách a v septembri ich čakajú ďalšie rozhovory na Malte.

„Naším cieľom je dosiahnuť v septembri na Malte dohody 12 až 15 krajín o postupe, ktorý by zaisťoval väčšiu efektivitu a ľudskosť voči migrantom zachráneným v Stredozemnom mori,“ povedal pre AFP zdroj blízky rokovaní. Francúzsko podľa neho veri, že sa krajiny z „koalície dobrovoľníkov“ skoro definitívne dohodnú na takzvanom solidárnom mechanizme, ktorý by ukončil spory okolo prerozdeľovania migrantov a zabráni zdĺhavým vyjednávaniam o tom, ktorá krajiny ich príjme. „Naťahovanie sa o záchranných operáciách v Stredozemnom mori musí konečne skončiť,“ vyhlásil Mass.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Do Talianska tento rok podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu dorazilo do polovice júna z Líbie cez more 2500 migrantov a na Maltu 1150. Najmenej 343 ľudí na mori zahynulo.

Súčasťou nového mechanizmu podľa nemeckého ministra vnútra Horst Seehofera by nemali byť žiadne povinné kvóty pre jednotlivé krajiny. Proti týmto kvótam sú napríklad krajiny V4 – Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices