Thyssen
Marianne Thyssen, eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu. PHOTO: © European Union.

Redukcia prídavkov v Rakúsku pre pracovníkov z iných štátov EÚ je podľa EK v rozpore s právom

BRUSEL – Mechanizmus indexácie, na základe ktorého Rakúsko od začiatku tohto roka vypláca pracovníkom z iných členských krajín Európskej únie rodinné prídavky a priznáva úľavy na dani podľa životných nákladov v tých krajinách únie, v ktorých deti žijú, nie je podľa Európskej komisie (EK) v súlade s legislatívou EÚ.

Komisia to uviedla v odôvodnenom stanovisku, ktoré vo štvrtok odoslala Rakúsku. EK informovala, že indexácia znamená, že mnohí obyvatelia EÚ, ktorí pracujú v Rakúsku a platia tam odvody a dane rovnako ako miestni zamestnanci, dostávajú nižšie prídavky len preto, že ich deti žijú v inej členskej krajine.

„Rovnaké zaobchádzanie je základným princípom EÚ. Obyvatelia EÚ, ktorí pracujú v inej členskej krajine a platia dane a sociálne odvody, majú právo na rovnaké rodinné prídavky,“ uviedla Marianne Thyssenová, eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Rakúsko teraz má dva mesiace na to, aby prijalo opatrenia, ktorými vyhovie odôvodnenému stanovisku Európskej komisie. Ak Rakúsko uspokojivo neodpovie, EK môže prípad predložiť Súdnemu dvoru Európskej únie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices