zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 29. týždňa 2019

TRHY SÚ ZVEDAVÉ NA ĎALŠIE SMEROVANIE MENOVEJ POLITIKY

EUROZÓNA: Spotrebiteľské ceny v menovom bloku podľa finalizácie v júni vzrástli o 1,3 %, pričom prvotné odhady hovorili o raste o 1,2 %, čiže rovnakej dynamike ako v máji. Medzimesačne išli spotrebiteľské ceny nahor o 0,2 %, pričom trhy odhadovali rast len o 0,1 %. Jadrová inflácia medziročne rástla vo finále, tak ako boli prvotné odhady [o 1,1 %], a v porovnaní s májovým rastom [o 0,8 %] zrýchlila.

NEMECKO: V Nemecku bol zverejnený júnový rast priemyselných cien [PPI inflácia], ktorý dosiahol medziročnú úroveň 1,2 % a trhy zostali z tohto výsledku sklamané. Očakávali síce spomalenie inflácie z májovej hodnoty 1,9 %, ale len na úroveň 1,5 %, teda menej výrazné než ku akému v skutočnosti došlo.

USA: Zverejnené boli pravidelné týždenné štatistiky z US trhu práce, v podobe nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Tie dopadli v stopercentnej zhode s trhovým odhadom a žiadostí o tieto dávky pribudlo 216 tisíc za uplynulý týždeň.

„V US ekonomike bol zverejnený ekonomický sentiment podľa University of Michigan, ktorý sa v júli mierne zlepšil na 98,4 bodu z júnovej úrovne 98,2 bodu. Trhy ale nadšené neboli, keďže očakávali výraznejšie zlepšenie ekonomickej nálady na hodnotu 98,8 bodu.

Investori zostávajú naďalej hlavne pod vplyvom očakávaní týkajúcich sa ďalšieho vývoja menovej politiky v USA. Na trhu totiž začali stúpať stávky, že na konci mesiaca Fed sadzby zníži nielen o 25, ale až o 50 bázických bodov. K tejto teórii prispeli slová viacerých predstaviteľov Fed-u, ktorý uviedli, že je treba jednať preventívne a nečakať na to, kým sa makroekonomická situácia výrazne zhorší. Tieto stávky zo silnejšieho uťahovania menovej politiky americkou centrálnou bankou oslabujú zelenú bankovku,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices