prasa
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Africký mor ošípaných postavil odborníkov na nohy. Prijali radikálne opatrenia

TREBIŠOV / V Trebišove v piatok kvôli africkému moru ošípaných urgentne zasadala expertná skupina. Nákaza sa vo štvrtok potvrdila u chovateľa v obci Strážne, blízko hraníc s Maďarskom. Všetky štyri ošípané, ktoré choval, museli utratiť. Odborníci sa dohodli na ďalších radikálnych krokoch a opatreniach, ktoré sa budú v tejto oblasti realizovať.

V okrese Trebišov je zaregistrovaných iba niekoľko veľkochovateľov ošípaných. Aj preto tu podľa veterinárov výskyt moru nemôže napáchať veľké škody. „Je tu zhruba 1500 ošípaných v okrese Trebišov, na Slovensku je 630 000 ošípaných všetkých takže ide o veľmi malý počet,“ povedal Andrej Imrich, predseda Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku.

Kým veľkochovatelia majú prísne bezpečnostné podmienky, problémy s morom môžu mať skôr rodiny, ktoré ošípané chovajú v domácom prostredí. Jednoznačným dôkazom je práve výskyt v dedine Strážne. Podľa odborníkov ale doterajšie utratenie štyroch ošípaných v ohnisku nákazy nepostačuje. Usmrtiť musia podstúpiť všetky kusy, ktoré tam miestni obyvatelia chovajú v okruhu troch kilometrov.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Práve od spolupráce chovateľov pri utrácaní ošípaných závisí likvidácia moru. Ľudia si totiž svoj chov väčšinou nezaregistrujú a preto o ňom veterinári nevedia. Riskujú tak zdravie seba a svojich najbližších. „Aj u chovateľa, u ktorého sa vyskytol africký mor ošípaných, bol chov neregistrovaný a práve tí sú takí, ktorí môžu byť prenášačmi,“ uviedol Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices