opalovanie, kupanie, plaz
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Čoraz menej žien sa na plážach opaľuje hore bez. Čoho sa najviac boja?

PARÍŽ / Horný diel plaviek si na pláži vyzlieka čoraz menej Európaniek. Vyplýva to z prieskumu francúzskeho inštitútu IFOP, o ktorom informovala agentúra AFP.

Kým v roku 2016 sa „hore bez“ opaľovalo ešte 33 percent žien starších ako osemnásť rokov z piatich skúmaných krajín Európskej únie, teraz je to už len 27 percent. Dôvodom je podľa ankety obava zo sexuálneho obťažovania, nízke sebavedomie, ale aj starostlivosti o zdravie. Na obľube u Európaniek stráca tiež nudizmus.

Agentúra IFOP sa v prieskume pýtala celkovo piatich tisíc žien z Francúzska, Británie, Nemecka, Talianska a Španielska. Kým v Španielsku si na pláží horný diel plaviek niekedy dala dole takmer polovica (48 percent) žien a v Nemecku zhruba tretina (34 percent), Britiek sa opaľovala hore bez len menej ako pätina (19 percent) a Talianiek dokonca len 15 percent. Uprostred rebríčka skončili Francúzky, ktorých odložilo podprsenku na pláži 22 percent. Podľa prieskumu pritom ešte v roku 1984 hore bez na pláži skúsilo byť 43 percent opýtaných francúzskych žien od 18 do 49 rokov.

V prípade všetkých piatich skúmaných národností zistil prieskum agentúry IFOP v porovnaní s rokom 2016 pokles počtu žien, ktoré sú ochotné si na plážach vyzliecť horný diel plaviek. U Nemiek, Britiek a Francúzok zaznamenala anketa pokles o sedem percentuálnych bodov, u Talianiek o päť a u Španielok o jeden.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Najčastejšie ženy ako argument proti vyzliekanie horného dielu plaviek na pláži zmieňovali obavy o svoje zdravie, rad ich ale nechcela hore bez relaxovať kvôli prípadným kritickým poznámkam okoloidúcich k ich vzhľadu či nechcenej pozornosti, ktorú by to mohlo vyvolať u mužov.

Rovnako ako pobyt na pláži bez vrchného dielu plaviek stratil u Európaniek na popularite tiež nudizmus, teda pobyt na pláži úplne bez oblečenia. V čele tohto rebríčka sú Španielky, ktorých už odpočívalo na pláži úplne bez plaviek 20 percent, nasledujú Nemky (19 percent). V Británii, Francúzsku a Taliansku je pobyt na nudistických plážach obľúbený len u veľmi malej časti žien (osem, šesť a štyri percentá).

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

zena

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Europoslanci naliehajú na Radu, aby do Charty základných práv EÚ pridala sexuálnu a reprodukčnú zdravotnú …

Consent choices