zdravie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Zdravie sa vraj za peniaze kúpiť nedá. Z 26 krajín sme v hodnotení skončili na konci rebríčka

BRATISLAVA / Slovenské zdravotníctvo spotrebuje ročne päť miliárd eur. Napriek veľkému objemu financií sme v hodnotení zdravia za peniaze v európskom priemere skončili až na konci rebríčka. Medzi 26 európskymi krajinami, kde sa porovnávala úmrtnosť na infarkt, miera prežívania s rakovinou prsníka, s rakovinou hrubého čreva ale aj dojčenská úmrtnosť, sme obstáli úplne najhoršie.

Ekonómovia hľadali odpoveď na otázku akú hodnotu za peniaze dostáva slovenský pacient. „Za euro vložené do systému tá hodnota, ktorú slovenský pacient dostane je jedna z najnižších v rámci Európy,“ uviedol Martin Valachynský, analytik INESS.

Analytici hodnotili v európskych štátoch, vrátane Slovenska, napríklad dojčenskú úmrtnosť, výskyt osýpok, spotrebu antibiotík, počet zdravotníckych a sociálnych pracovníkov, úmrtnosť na mozgovú príhodu či úmrtnosť na infarkt a aj počet vydaných citovaných publikácií za rok. Horšie ako my je na tom len Litva a Lotyšsko.

Riešenie ale ponúkajú samotný analytici. „Veľa štátov, ktoré sa umiestnili vysoko, má pomerne značne decentralizovaný systém poskytovania zdravotnej starostlivosti. To znamená, že vo veľa príkladoch, či už je to Švédsko, Fínsko, Taliansko alebo Švajčiarsko, tak zodpovednosť je primárne na regiónoch alebo v prípade všeobecných lekárov dokonca na obciach. Je to často dané tým, že to spojenie medzi obcou a občanom je oveľa bližšie, ako medzi ministerstvom, čo 95 percent Slovákov ani nevie, kde je budova ministerstva zdravotníctva,“ objasnil Martin Valachynský.

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

„Problematika zvyšovania kvality života a odvrátiteľných úmrtí je pre MZ SR prioritná. Postupne sa prijímajú národné či akčné programy zamerané na zmenu životného štýlu (prevencia obezity, výživy, alkohol, tabak). V tomto kontexte treba zdôrazniť, že MZ SR intenzívne pracuje aj na štandardných diagnostických a terapeutických postupoch pre jednotlivé medicínske odbory. Optimalizujú rozhodnutie lekára a odporúčajú adekvátnu účinnú liečbu a týkajú sa prevencie,“ informovalo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices