Londyn, brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Odchodom Británie z EÚ zrejme stúpnu poplatky za štúdium na britských vysokých školách

Hoci je vzdelávanie a štúdium na vysokých školách plne v kompetencii členských štátov, brexit môže ovplyvniť aj túto oblasť. O tom, aké zmeny môžu nastať po odchode Veľkej Británie z Európskej únie, informuje brožúra, ktorú pripravilo ministerstvo zahraničných vecí.

Dokument pripomína záväzok britskej vlády, podľa ktorého pre študentov z EÚ, ktorí začnú študovať v akademickom roku 2019/2020, ostanú poplatky a finančná pomoc na rovnakej úrovni ako v súčasnosti bez ohľadu na to, kedy Briti odídu. Ešte nie je známe, ako sa systém zmení od roku 2020/2021. Je však pravdepodobné, že študenti z EÚ budú musieť platiť viac, tak, ako už teraz platia študenti z tretích krajín, napríklad USA či Indie.

Spojené kráľovstvo vystúpi z Únie počas súčasného programového obdobia programu Erasmus+ (2014 – 2020), Európska komisia pripravila nariadenie, ktorého cieľom je zabezpečiť, aby sa v prípade odchodu bez dohody pokračovalo v aktivitách vzdelávacej mobility, ktoré sa týkajú Británie. Toto opatrenie sa vzťahuje na tie aktivity, ktoré sa začali pred predpokladaným dátumom odchodu – 31. októbrom 2019. Krízové nariadenie sa týka študentov vysokých škôl a žiakov odborného vzdelávania a prípravy, mladých dobrovoľníkov a mladých vo vzdelávacích činnostiach neformálneho učenia, ako aj zamestnancov, ktorí pracujú v oblasti vzdelávania, s mládežou a v mládežníckych organizáciách.

Vo vede, výskume a inováciách má Spojené kráľovstvo aj po vystúpení záujem pokračovať v programe Horizont a zapojiť sa do budúceho programu Horizont Európa (2021 – 2027), ale zrejme už ako tretia krajina pridružená k programu. To znamená, že podobne ako Švajčiarsko budú musieť platiť. „Pôjde o určitú sumu, ktorú stanoví Európska komisia. Spojené kráľovstvo vždy bolo a aj bude veľmi aktívne v tvarovaní programu,“ informuje brožúra. Pre prípad neuzavretia dohody už Spojené kráľovstvo deklarovalo zámer garantovať finančné krytie projektov v Horizonte 2020, predložených pred dátumom odchodu.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Súčasťou programu Horizont 2020 je napríklad aj akcia s názvom Marie Sklodowska Curie (MSCA) s rozpočtom viac ako šesť miliárd eur. Cieľom je podpora ľudských zdrojov, mobility, ďalšieho vzdelávania a profesionálneho rastu výskumných pracovníkov. MSCA ponúka niekoľko typov grantov. Od spustenia programu Horizont 2020 získali slovenské subjekty v rámci MSCA takmer štyri milióny eur. Podporili 14 programov so slovenskou účasťou.

Veľká Británia na základe referenda z júna 2016 opúšťa Európsku úniu. Pôvodne mali odísť 29. marca, ich odchod sa však niekoľkokrát presunul na 31. október 2019. Dôvodom predlžovaní boli vnútropolitické problémy vo Veľkej Británii – poslancom sa nepáči ani dohoda, ktorú EÚ už odobrila, ani odchod bez dohody. Pred pár dňami na post premiéra nastúpil zástanca tvrdého brexitu Boris Johnson.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices