Johnson
Boris Johnson. PHOTO: © European Union.

Predčasné voľby pred brexitom? Vláda Borisa Johnsona má v parlamente prevahu už iba jedného hlasu

LONDÝN / Britská Konzervatívna strana premiéra Borisa Johnsona prehrala štvrtkové doplňovacie voľby, v ktorých si obyvatelia waleského volebného obvodu Brecon and Radnorshire vyberali svojho zástupcu do Dolnej snemovne britského parlamentu. Znamená to, že vláda má v parlamente v ťažkom období pred brexitom prevahu už iba jediného hlasu.

So 43-percentnou podporou voľby vyhrala kandidátka opozičných Liberálnych demokratov Jane Dodds. Jej hlavný protikandidát z Konzervatívnej strany Chris Davies získal 39 percent hlasov. Davies sa snažil udržať si mandát po tom, ako ho usvedčili a pokutovali za spreneveru.

Výsledky volieb môžu znamenať problémy pre vládu pri hlasovaniach v parlamente, pričom už zároveň zostávajú iba menej ako tri mesiace do brexitu.

Johnson sa stal britským premiérom iba minulý týždeň a prisľúbil, že krajinu vyvedie z Európskej únie do 31. októbra, či už s dohodou, ktorú s Bruselom vyrokovala jeho predchodkyňa v premiérskom kresle Theresa Mayová, alebo bez nej. Parlament však v minulosti hlasoval proti tomu, aby krajina odišla z únie bez dohody a je pravdepodobné, že sa o to pokúsi znova.

Viac..  Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Prevaha jedného hlasu a otázka predčasných volieb

Konzervatívci nemajú v Dolnej snemovni väčšinu a musia sa spoliehať na desať hlasov severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP). Vládna koalícia má tak po strate mandátu za Brecon and Radnorshire s 320 poslancami z celkových 639 prevahu už iba jediného hlasu.

Znamená to, že Johnsonova vláda môže mať problém presadiť akúkoľvek legislatívu a je zraniteľná voči hlasovaniu o nedôvere, čo môže viesť k predčasným parlamentným voľbám.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices