zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 30. týždňa 2019

PMI INDEXY V NEMECKU SA OPÄŤ ZHORŠILI

EUROZÓNA: Spotrebiteľská dôvera v menovom bloku sa v júli zlepšila na úroveň -6,6 bodu z júnovej úrovne -7,2 bodu. Trhy očakávali stagnáciu ukazovateľa na rovnakej úrovni aj v júli. Tak ako v Nemecku optimisticky nevyšli ani PMI indexy v menovom bloku. V sektore priemyslu došlo v júli k zhoršeniu nálady na úroveň 46,4 bodu z júnovej hodnoty 47,6 bodu, pričom trhy očakávali stagnáciu ukazovateľa. V sektore služieb sa PMI index taktiež znížil na 53,3 bodu z 53,6 bodu a kompozitný index klesol na 51,5 bodu z predchádzajúcej hodnoty 52,2 bodu.

NEMECKO: „V Nemecku sklamal najviac PMI index v priemysle, ktorý klesol z júnovej hodnoty 45,0 bodu na júlovú úroveň 43,1 bodu. Trhy pritom očakávali zlepšenie nálady v priemysle na hodnotu 45,2 bodu, takže zo skutočných výsledkov zostali sklamané. K zhoršeniu nálady došlo aj v nemeckom sektore služieb, keďže PMI index klesol v júli z 55,8 bodu na 55,4 bodu. a k zníženiu došlo samozrejme aj v prípade kompozitného indexu, a to na 51,4 bodu z predchádzajúcej úrovne 52,6 bodu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Indexy nákupných manažérov PMI, rovnako ako aj index Ifo, sa opäť zhoršili a poukazujú tak na negatívne očakávania ohľadom ekonomického vývoja v Nemecku. Problémom sú hlavne nižšie objednávky v priemysle a problémy v automobilkách, ale aj spomaľovanie čínskej ekonomiky, obavy z obchodnej vojny a z brexitu.

USA: Predaj existujúcich domov v USA v júni medzimesačne klesol o -1,7 %, zatiaľ čo mesiac predtým rástol o 2,9 %. Za druhým brehom Atlantiku boli taktiež zverejnené PMI indexy, pričom podobne ako v eurozóne, aj v US ekonomike došlo k ich zníženiu. Index v priemysle klesol na rovných 50 bodov z júnových 50,6 bodu, pričom investori prognózovali zlepšenie nálady na 51 bodov. V sektore služieb sa ale nálada v júli vyvíjala lepšie ako v júni a vzrástla na 52,2 bodu z júnových 51,5 bodu. Kompozitný PMI index si zachoval zhruba svoju júnovú úroveň a dosiahol 51,6 bodu.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Zverejnený bol aj anualizovaný rast HDP, ktorý v 2. kvartáli tohto roka vzrástol o 2,1 % oproti 1. štvrťroku. V úvodnom kvartáli roka bola rast HDP rýchlejší, a to na úrovni 3,1 %, takže US ekonomika v 2. štvrťroku spomalila. Napriek tomu trhy vnímali tento výsledok pozitívne, keďže prognózovali ešte výraznejšie spomalenie ekonomického rastu, a to na úroveň 1,8 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices