hajsel
Robert Hajšel, europoslanec. Reprofoto: FB RH.

Europoslanec Hajšel: Dostali sme mandát na zmenu, musíme počúvať voličov

Slovenský europoslanec Robert Hajšel víta zvýšenie volebnej účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu a vníma ho ako signál od ľudí, že veria proeurópskym stranám, no žiadajú zmenu. V rozhovore prezradil aj to, na čo sa zameria pri vypočúvaní kandidáta na komisára v oblasti priemyslu, energetiky a výskumu.

V poslednom období sa konali voľby nielen predsedu Európskeho parlamentu, ale aj predsedu Európskej komisie. Ste s výsledkami spokojný?

Ľudia dali mandát proeruópskym silám s tým, že musí dôjsť k zmene, akoby sme dostali mandát na zmenu. Musíme robiť efektívnejšie, počúvať voličov a dbať o ich sociálne starosti. Výsledkom volieb je fragmentovaný Európsky parlament, kde už nevládne koalícia ľudovcov a socialistov, ale kde si aj Európska komisia bude musieť hľadať ad hoc partnerov ku koalícii. Pre komisiu bude oveľa ťažšie dávať dokopy kompromisy a splniť všetky požiadavky. Každý nový návrh bude kompromisom, čo sa ukázalo aj pri nominácii Ursuly von der Leyen. Nebola favoritom pre žiadnu frakciu, no európski lídri sa dokázali dohodnúť len na nej. Ukázalo sa, že to bolo dobré rozhodnutie, pretože Ursula von der Leyen po stretnutí s vedúcimi frakciami získala väčšinu, aj keď tesnú.

Myslíte si, že to bude obdobie hľadania väčších kompromisov v rámci európskych štruktúr?

Určite. Európska komisia bude nútená spolupracovať s viacerými frakciami a výsledné legislatívne návrhy budú kompromisom, ktorý bude musieť byť priechodný. Možno budú rokovania dlhšie a ťažšie.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Zaradenie europoslancov do výborov sa už konalo. Aké obdobie vás v súvislosti s tým najbližšie čaká?

Výbory kreujú svoje orgány, boli už zvolení aj predsedovia a podpredsedovia. Rozhodovať sa bude o tom, ako sa medzi europoslancov rozhodia legislatívne súbory z minulého obdobia. Vo Výbore pre priemysel, energetiku a výskum, v ktorom som aj ja, ich ale nie je veľa. Budeme sa snažiť dobre pripraviť aj na vypočutia kandidátov na komisárov, aby sme zistili čo v nich je, čo a ako chcú presadiť. Budeme sledovať aj to, aký dôraz budú klásť na environmentálne požiadavky, ale aj na požiadavku našej frakcie. Tou je sociálny pilier a zvládnutie prechodu z karbónovej ekonomiky na bezkarbónovú s využitím moderných technológií, umelej inteligencie či 5G sietí.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Robert Hajšel.

O vik

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices