plaz, dovolenka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Krémy na opaľovanie škodia nielen morským živočíchom, ale aj nám samým. Čo by nemali obsahovať?

BRATISLAVA / Havajské ostrovy boli prvým územím, ktoré prijalo zákon zakazujúci na ich pôde predaj a používanie opaľovacích krémov obsahujúcich látky škodlivé pre životné prostredie: oxybenzon a etylhexyl metoxycinamát. Rovnaký zákaz platí na ostrove Aruba, autonómne krajinu Holandska, a na ostrove Palau východne od Filipín.

Zákazy vydali v dôsledku poplašných správ prichádzajúcich najmä z Veľkého bariérového útesu v Austrálii, ktorý za posledných 30 rokov prišiel takmer o polovicu svojich koralov, píše denník La Repubblica. Problém je ale oveľa rozsiahlejší. Podľa údajov, ktoré obsahuje publikácia Zachráňme moria a oceány Agnes Vandewieleovej, je už 25 percent koralových útesov vo svete zničených a 75 percent zostávajúcich je bezprostredne ohrozených.

Príčiny sú rôzne, ale aj opaľovacie krémy patria k tým faktorom, o ktorých pred niekoľkými rokmi informovala štúdia vedcov z Floridskej univerzity. Tá ukázala, že oxybenzon, obsiahnutý v opaľovacích krémoch známych značiek, je pre vývoj koralov toxický a zvyšuje predpoklady na to, že stratia farbu. Tieto látky navyše neprospievajú ani našej pleti.

Látky, ktoré škodia nielen koralom, ale aj nám

Pred niekoľkými mesiacmi publikovali americkí dermatológovia na stránkach prestížneho časopisu Americkej lekárskej spoločnosti JAMA štúdiu, ktorá preukázala, že prostredníctvom chemických filtrov prenikajú do krvi niektoré substancie. „Ide o avobenzón, oxybenzon, octocrylen a ecamsul,“ uvádza Pucci Romano, prezident Medzinárodnej asociácie ekodermatologie. „Tieto látky sú narušiteľmi endokrinného systému, ako u morskej fauny, tak u ľudí. Preto je treba vyberať si také opaľovacie krémy, ktoré rešpektujú životné prostredie i našu pleť,“ dodáva. Túto voľbu dnes umožňuje ponuka ekologických opaľovacích olejov a krémov novej generácie, ktoré sú šetrné k vodnému prostrediu.

Čo by mal krém obsahovať?

„Do módy sa vrátili staré fyzické filtre, ako je oxid zinočnatý a oxid titaničitý v podobe nanočastíc, ktoré môžu preniknúť do pleti vďaka tomu, že sú lepšie roztierateľné,“ vysvetľuje Pucci Romano. Preto keď kupujeme opaľovací krém, je potrebné skontrolovať, či na etikete nie sú uvedené štyri látky menované v časopise JAMA, ale aj parafín a vazelína, ktoré sa v prírode nerozložia. Namiesto nich by krém mal obsahovať rastlinné a nerastné látky, ako je slnečnicový, avokádový, sezamový či vínny olej, ktoré sú bohaté na vitamín E, ale tiež olej z ryžových otrúb, karanja olej či bavlnený olej, ktoré majú hydratačné a upokojujúce účinky. Tieto prírodné látky nielen neškodia životnému prostrediu, ale sú prospešné aj pre našu pokožku. „Čím menej chemických látok, tým menšie riziko podráždenia a citlivosti pokožky, ale aj menšie ochrana pleti. V prípade používania týchto prostriedkov je potrebné venovať väčšiu pozornosť tomu, ako dlho sme na slnku,“ hovorí Pucci Romano.

Viac..  Vyhlásenie Komisie a vysokého predstaviteľa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

Ochranu, ktorá je prívetivá k životnému prostrediu, je potrebné opakovať častejšie a správnym spôsobom a vyhýbať sa príliš dlhému pobytu na slnku. „Nestačí aplikácia ochranného krému, aby sme zabránili riziku ožiarenia UV lúčmi, a to aj preto, že zatiaľ neexistuje stopercentná ochrana,“ vysvetľuje Leonardo Celleno, prezident Talianskej asociácie dermatológie a kozmetológie. „Je nevyhnutné dostatočne piť a denne v strave prijímať zodpovedajúce množstvo antioxidantov obsiahnutých najmä v mnohom sezónnym ovocí a zelenine,“ dodáva.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

zivotne prostredie, priroda

Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Europarlament schválil nové pravidlá týkajúce sa trestných činov proti životnému prostrediu a súvisiacich sankcií. Nová …

Consent choices