Londyn, brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slováci dostanú zdravotnú starostlivosť v Británii do konca roka 2020

LONDÝN / Slováci žijúci vo Veľkej Británii sa nemusia obávať, že by v prípade tvrdého brexitu nedostali zdravotnú starostlivosť. Podľa ministerstva zahraničných vecí im bude garantovaná až do 31. decembra 2020. Dostanú ale zdravotnú starostlivosť aj turisti?

„V prípade neriadeného odchodu členského štátu z EÚ sa bude pre oblasť zdravotného zabezpečenia do 31. decembra 2020 garantovať ten istý stupeň ochrany ako doteraz,“ informuje rezort o možných dopadoch odchodu Veľkej Británie z EÚ bez dohody.

Turisti, ktorý navštívia Londýn či iné mesto Británie sa strachovať o zdravotnú starostlivosť v prípade zranení, chorôb, nemusia. Do konca roka 2020 majú nárok na neodkladnú zdravotnú starostlivosť a potrebnú zdravotnú starostlivosť, tak ako doteraz. Vždy pritom musia predložiť svoj Európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý vydali na Slovensku. Študenti môžu takisto naplno využívať Európsky preukaz zdravotného poistenia (EHIC).

Okrem toho ale môžu využiť formulár S1, ktorý zabezpečí zdravotnú starostlivosť v Spojenom kráľovstve v plnom rozsahu. To isté platí aj pre formulár S2, teda plánovanú zdravotnú starostlivosť s predchádzajúcim súhlasom zdravotnej poisťovne. Koniec platnosti formulárov S1, S2 a karty EHIC je k 31. decembru 2020.

Čo bude v tomto prípade so živnostníkmi ?

Pre pracujúcich a samostatne zárobkovo činné osoby, ktorí odvádzajú poistné do britského zdravotného systému, sa nič nezmení. „Ak ste zamestnanec alebo SZČO, ktorý si dobrovoľne prispieva do britského zdravotného systému, vaše nároky na zdravotnú starostlivosť na území Spojeného kráľovstva sú v tomto prípade upravené britskou národnou legislatívou. Máte plne garantované práva a nároky na využívanie zdravotnej starostlivosti podľa britských zákonov, a to v systéme verejného zdravotníctva Spojeného kráľovstva rovnako ako britskí občania,“ informuje brožúra.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

V prípadoch, keď slovenská zdravotná poisťovňa odsúhlasila alebo odsúhlasí v termíne do 31. decembra 2020 zákrok v zdravotníckom zariadení na území Spojeného kráľovstva s využitím formulára S2, sa takisto nič nemení, keďže formuláre S2 sú platné až do konca roka 2020.

Riziko odchodu Veľkej Británie bez dohody upravujúcej vzťahy s Európskou úniou vzrástlo po nástupe Borisa Johnsona do kresla premiéra. Johnson patrí k zástancom brexitu, aj tvrdého. Vyrokovanú dohodu s EÚ nepovažuje za dobrú. Dohodu okrem neho odmieta aj britský parlament. Referendum o vystúpení sa konalo koncom júna 2016. Spojené kráľovstvo malo pôvodne odísť 29. marca 2019, momentálne platí ako dátum odchodu 31. október.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices