migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Pribúda detských migrantov. Do Európy sa dostávajú v neuveriteľných podmienkach

MEDZILABORCE / Kým pred pár rokmi k nim prichádzali deti zadržané v slovensko-poľskom pohraničí, teraz sú to malí migranti. Policajti ich často zadržia v neuveriteľných situáciách. Do Európy sa snažia dostať po takzvanej balkánskej trase, no každý inak. Jednu skupinku policajti našli v kamióne s bravčovými črevami, ďalší chlapec sa schovával v zabalenom nábytku. Podľa riaditeľa detského domova je nevyhnutná dobrá zdravotná starostlivosť detských migrantov. Náročná cesta za lepším životom sa môže odraziť na ich zdraví.

V detskom domove v Medzilaborciach majú momentálne 10 maloletých cudzincov. Ide o 9 chlapcov a jedno dievča. Väčšinou sú to Afgánci. Naposledy pribudli dvaja 16-roční chlapci z Maroka. Podľa polície sa viezli na podvozku autobusu. V detskom domove tvrdili, že takto išli 5 dní. Dali o sebe vedieť v Krupine. Vyčerpaní začali búchať a volať o pomoc.

„Vodič dve osoby následne zadržal, tretia osoba do príchodu hliadky ušla, no následne bola zadržaná,“ uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

„Môže sa to odzrkadliť na ich zdraví, prvé, čo robíme, poskytujeme zdravotnú starostlivosť, môžeme eliminovať rôzne ochorenia,“ vraví riaditeľ detského domova v Medzilaborciach Vladislav Fejo.

Balkánska trasa

Podľa slov riaditeľa pred pár rokmi do domova prichádzali takí detskí migranti, ktorých zadržali policajti v slovensko-ukrajinskom pohraničí. Teraz sú to však cudzinci, ktorí sa k nám dostanú väčšinou po takzvanej balkánskej trase. Tak prišli aj dvaja 15-roční a jeden 10-ročný Afgánec. Našli ich colníci.

„Pri odplombovaní úložného priestoru kamiónu našli colníci okrem 82 sudov so solenými bravčovými črevami aj tri osoby – mladistvých mužov z Afganistanu,“ informovala hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

„Tí dvaja súrodenci majú rodičov v Srbsku. Šesť mesiacov sú mimo Afganistanu, putujú po Európe, prespávali kade-tade v spacákoch,“dodáva Fejo. Ďalšieho 16-ročného Afgánca našli v kamióne. Bol zaigelitovaný v nábytku.

Učia sa po slovensky

Aj keď sú prázdniny, všetci detskí migranti sa učia po slovensky – aby mohli v septembri nastúpiť do školy. Najväčší nápor zariadenie zažilo v marci. Vtedy mali takmer 20 maloletých cudzincov. Postupne ich v zariadení ubúdalo. Hoci pred piatimi rokmi bola útekovosť migrantov na úrovni 80 percent, teraz je to menej ako 50. Väčšina detí zo zariadenia odíde takým spôsobom, že dôjde k ich zlúčeniu s rodinami v krajinách Únie. Sú však aj takí, ktorí svoju budúcnosť vidia u nás. „Všetci išli do Nemecka, do Talianska. Ja som tu a nechcem utiecť do druhej krajiny, ja chcem byť tu. Páči sa mi Slovensko,“ vraví Afgánec Niamat.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices