brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pre rastúce obavy z brexitu objednávky firiem v Severnom Írsku klesli

BRATISLAVA – Nové objednávky firiem v Severnom Írsku pre rastúce obavy z brexitu klesli. Najnovší index nákupných manažérov (PMI) pre Severné Írsko, ktorý zostavuje Ulster Bank, ukázal, že v júli naďalej klesala zamestnanosť a rástla inflácia. Informoval o tom portál rte.ie.

„Súkromný sektor v Severnom Írsku hlásil zreteľné zhoršenie podnikateľských podmienok v druhom kvartáli,“ uviedol ekonóm Ulster Bank Richard Ramsey. „Júlový PMI naznačuje to isté na začiatku tretieho kvartálu, keďže produkcia, objednávky, export a zamestnanosť minulý mesiac naďalej klesali,“ dodal.

Produkcia a objednávky firiem v Severnom Írsku podľa ekonóma Ulster Bank klesajú rýchlejšie ako v ktoromkoľvek inom regióne Veľkej Británie. V júli severoírski priemyselní výrobcovia hlásili najprudší pokles produkcie od apríla 2009. „Pokračujúca neistota súvisiaca s brexitom je jedným z faktorov, ktorý k tomu prispieva, spolu s globálnym spomalením priemyslu,“ konštatoval Ramsey. „Klesajúce objednávky, neistota súvisiaca s brexitom a rast napätia medzi Čínou a USA vytvárajú pre miestne firmy veľmi zlé prostredie,“ dodal.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices