prasa
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Štát by mal pre mor vykúpiť a predať ošípané za trhovú cenu, navrhuje Most-Híd

BRATISLAVA – Štát by mal v súvislosti s výskytom afrického moru ošípaných na východe Slovenska v neutrálnej zóne vykúpiť a predať ošípané za trhovú cenu. Myslí si to štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) Gábor Csicsai (Most-Híd) s tým, že by malo ísť o rozsiahlejšiu oblasť, ako v takýchto prípadoch v súčasnosti zákon vyžaduje.

„V ohnisku (nákazy) do troch kilometrov treba zlikvidovať všetky ošípané a do desať kilometrov ich treba sledovať. Takisto je potrebné ich odpredať čím skôr a vytvoriť ochranný pás široký možno desiatky kilometrov, kde by nemali byť žiadne svine v drobnochove, aby nedošlo k potenciálnemu ohrozeniu, prenosu vírusu,“ povedal v stredu Csicsai na stretnutí s médiami. V Maďarsku, odkiaľ vírus podľa neho pravdepodobne prešiel na slovenskú stranu hranice v okrese Trebišov, majú podobný názor na riešenie tohto problému. U susedov zaznamenali v posledných rokoch niekoľko sto prípadov vírusu u diviakov.

„Africký mor ošípaných je ako klasická rakovina. Keď to nevyrežete úplne v základoch s koreňmi, stále je potenciál, že sa môže šíriť,“ upozornil Csicsai. Všetko, čo môže byť potenciálne zamorené vírusom, resp. kde sa môže šíriť, je podľa neho potrebné zrušiť. „Ak štát poskytne pomocnú ruku chovateľom, že odkúpi ošípané, finančne na tom nestratia, priznajú sa k chovom, zabíjačkám alebo zdrojom, kde ešte vírus môže byť,“ poznamenal štátny tajomník. Ak štát začne boj s chovateľmi v súvislosti s tým, či ide o legálne chovy, môže to podľa Csicsaiho vyvolať v ľuďoch negatívnu odozvu. „Stačí, ak sa jeden, dvaja nepriznajú, lebo sa boja sankcií a nákaza môže vzplanúť o pol roka, o rok ďalej a spôsobí neporovnateľne väčšie národohospodárske škody ako súčasných pár desiatok tisíc na odškodnenie,“ dodal Csicsai.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices