graf
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Horšie časy v ekonomike klopú na dvere. Situácia v priemysle sa zhoršuje

BRATISLAVA / Už v tom nie sú len automobilky a oceliarne. Vážny problém začínajú mať aj ďalšie odvetvia nášho priemyslu. Objednávok ubúda, cena práce sa zvyšuje a zo zahraničia prichádzajú znepokojujúce informácie. Niektorí podnikatelia sa už teraz pripravujú na príchod ďalšej krízy.

Vyzerá to tak, že horšie časy nám klopú na dvere. Ako prvý si to odnáša priemysel, ktorý už pocítil, ako chutí letné ochladenie. Len v júni klesla výroba vo viacerých odvetviach o viac ako polovicu. „V kríze bývajú typicky zasiahnuté priemysly ako automobilový priemysel, stavebníctvo, ale aj oceliarstvo,“ uviedol ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský.

Dôvodov je hneď niekoľko, no azda najvážnejší sú problémy u nášho najväčšieho odberateľa. „Nemecko zaznamenalo najväčší prepad priemyselnej výroby od roku 2012,“ poznamenal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

„Ďalší z dôvodov spomalenia ekonomiky sú obavy z obchodnej vojny, ktoré nás strašia už niekoľko mesiacov,“ uviedol britský minister financií Sajid Javid. V tejto súvislosti znížili očakávania rastu aj v Spojených štátoch o dve desatiny percenta. K externým vplyvom sme si ale v domácom hrnci ukuchtili ešte čosi navyše. Vládou navrhované a prijímané opatrenia s možným príchodom horších časov akosi nepočítajú, no pre priemysel môžu byť likvidačné.

Už teraz má viacero podnikov problém ustáť rôzne príplatky, rekreačné poukazy alebo zvyšovanie minimálnej mzdy, ktoré obhajuje najmä naša najsilnejšia strana. „Sme presvedčení, že sú splnené predpoklady na to, aby v roku 2020 mohla byť minimálna mzda na úrovni 600 eur,“ povedal predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

„Už tie opatrenia, ktoré sú naplánované a sú v legislatívnom procese, tieto nohy podlamujú,“ myslí si Gregor. Následky sa začínajú dostavovať. „Podnikatelia avizujú, že zastavujú prijímanie nových zamestnancov alebo prijímajú úsporné opatrenia,“ povedal Gregor. Či to bude stačiť alebo sa dvihne vlna prepúšťania nateraz nevieme. Pripravený by ale mali byť nielen podnikatelia, ale aj štát. „Je tu priestor, aby dokázali pohltiť to spomalenie bez toho, aby to malo dramatický dopad na obyvateľov,“ povedal Vlachynský.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices