Corbyn
Jeremy Corbyn. PHOTO: © European Union-EP.

Šéf labouristov Jeremy Corbyn sa chce postaviť odchodu Británie bez dohody. Chce vysloviť nedôveru Johnsonovi

LONDÝN / Šéf britských labouristov Jeremy Corbyn vyzval rebelujúcich poslancov z radov vládnych konzervatívcov a ďalšie opozičné politické strany, aby mu pomohli zabrániť odchodu Británie z Európskej únie bez dohody. Chce, aby spoločne vyslovili nedôveru vláde premiéra Borisa Johnsona a on by sa potom postavil do čela prechodného kabinetu.

Počas volebnej kampane chce Corbyn presadzovať nové referendum o brexite, ktorého súčasťou by bola aj otázka, či si Briti prajú v Európskej únii zostať. Nový premiér Johnson sľúbil, že Britániu z Európskej únie vyvedie 31. októbra či už na základe dohody s Bruselom alebo bez nej. Parlament je ale proti tomuto kroku, ktorý by podľa analytikov okrem iného poškodil britskú ekonomiku, narušil dopravu a viedol by k rastu cien a k nedostatku dovážaného tovaru. 

Corbynov návrh už odmietla šéfka liberálnych demokratov Jo Swinson, ktorá ho označila za nezmysel. Podľa serveru Politico je ťažké si predstaviť, že by akákoľvek konzervatívec mohol pomôcť Corbynovi dostať sa do čela vlády. Corbyn poslal v stredu šéfom opozičných strán a niekoľkým odporcom brexitu bez dohody z radov konzervatívcov list, v ktorom píše, že prísne časovo obmedzená dočasná vláda by odložila odchod Británie z Európskej únie a vyhlásila by nové voľby. „Našou prioritou by mala byť spolupráca v parlamente s cieľom zabrániť veľmi škodlivému brexitu bez dohody,“vyzval Corbyn.

V liste tiež píše, že Labouristická strana by sa v kampani zasadzovala za druhé referendum o vystúpenie z Európskej únie, v ktorom by sa Briti vyslovili k dohodnutým podmienkam tohto kroku. Súčasťou by podľa neho mala byť aj otázka, či má Británia v Európskej únii zostať.

Viac..  Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Dohodu o podmienkach brexitu s Európskou úniou vyjednala vláda Johnsonovej predchodkyne Theresy May, v britskom parlamente ale dokument trikrát narazil predovšetkým pre takzvanú írsku poistku, ktorá má zabrániť vzniku klasického hraničného režimu medzi Írskou republikou a britským Severným Írskom. Johnson teraz požaduje novú dohodu o rozluke, v ktorej toto kontroverzné opatrenie nebude. Európska únia ale o dohode opäť odmieta rokovať.

Do brexitu ostáva 77 dní, politikov už tlačí čas, navyše parlament po letnej prestávke opäť zasadne až 3. septembra. Podľa niektorých právnikov a Johnsonovho poradcu Dominica Cummingsa by ale aj v prípade vyslovenia nedôvery nemusel Johnson z funkcie okamžite odísť a mohol by vypísať voľby až na november, teda na termín po brexite.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices