zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 31. týždňa 2019

EUROZÓNA RÁSTLA V DRUHOM KVARTÁLI POMALŠIE

EUROZÓNA: Dôvera v ekonomiku eurozóny v júli klesla o -0,6 bodu na 102,7 bodu. Trhy očakávali ešte o niečo výraznejší pokles [o -0,7 bodu]. Dôvera spotrebiteľov sa vo finále v júli zvýšila na -6,6 bodu [z júnových -7,2 bodu], čo bolo v zhode s prvotným odhadom.

„Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne [inflácia PPI] vzrástli v júni o 0,7 %, čo je výrazné spomalenie oproti máju [1,6 %], čo trhy v podstate aj očakávali [0,8 %]. Medzimesačne, t. j. jún vs. máj, sa inflácia PPI znížila výraznejšie [o – 0,6 %] ako trhy odhadovali. Naopak priaznivo prekvapili maloobchodné tržby. Tie v menovom bloku vzrástli medziročne v júni o 2,6 %, pričom trhový konsenzus očakával len polovičný rast. Aj medzimesačne išli tržby maloobchodníkov nahor o 1,1 % a trhy odhadovali rast o 0,3 %. V menovom bloku index PMI vo finále dosiahol 46,5 bodu, čo je o 0,1 bodu viac ako prvotný odhad, no v júni bola jeho hodnota vyššia o 1,1 bodu.

Nezamestnanosť v menovom bloku mierne poklesla z májovej úrovne 7,6 % na júnových 7,5 %. A najviac zaujal prvý odhad rastu HDP v eurozóne v 2. kvartáli tohto roka, ktorý dosiahol medziročnú úroveň 1,0 % a medzikvartálne vzrástol o 0,2 %. Trhy v podstate takého výsledky očakávali (1,1 % medziročne a 0,2 % medzikvartálne), ale v porovnaní s 1. štvrťrokom 2019 došlo k spomaleniu ekonomického rastu. V úvodnom kvartáli roka totiž európske hospodárstvo vzrástlo o 1,2 % r/r resp. 0,4 % q/q. Podobne sa vyvíjala aj júlová inflácia v eurozóne, ktorá taktiež síce naplnila trhové odhady, podliezla však úrovne z predchádzajúceho mesiaca. Júlová inflácia v menovom bloku totiž medziročne vzrástla o 1,1 %, teda rovnako ako čakali trhy, ale oproti júnu spomalila (1,3 % r/r). Jadrová inflácia medziročne vzrástla o 0,9 %, čo podliezlo júnové hodnoty (1,1 %) aj trhové prognózy (1,0 %),“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: Nemecké čísla vyšli zmiešane. Zatiaľ čo spotrebiteľská dôvera bola v súlade s odhadom, rast inflácie zrýchlil dynamiku rastu, no podľa harmonizovaného indexu HICP rast spotrebiteľských cien poľavil. Spotrebiteľská dôvera v Nemecku podľa prieskumu GfK sa v auguste mierne znížila (o -0,1 bodu na 9,7 bodu), čo bolo v súlade s trhovým odhadom. Inflácia podľa rýchleho odhadu v júli zrýchlila dynamiku rastu cien na 1,7 %, pričom v júni rástli o 1,6 %. Trhový konsenzus mal opačné očakávania, že rast spotrebiteľských cien spomalí na 1,5 %. Aj medzimesačný nárast cien prekonal trhové odhady (0,5 % vs. 0,3 %). No podľa harmonizovaného indexu inflácie (HICP index) sa ceny zvýšili o 1,1 %, pričom trhy očakávali rast o 1,2 % po júnovom raste o 1,5 %.

Index PMI vo výrobe si v Nemecku prilepšil o 0,1 bodu v porovnaní s prvotným odhadom na 43,2 bodu, no oproti júnu klesol o -1,8 bodu. Nemecké maloobchodné tržby v júni medziročne poklesli o -1,6 %, zatiaľ čo trh očakával ich stagnáciu. V máji sa tržby nemeckého maloobchodu vyvíjali oveľa pozitívnejšie, keďže rástli o 4 %. Miera nezamestnanosti v Nemecku zotrvala v júli na úrovni 5 %.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

USA: Osobné príjmy US obyvateľov sa zvýšili o 0,4 %, čo je rovnaké tempo rastu ako v máji. A osobné výdavky vzrástli o 0,3 %, čo je spomalenie oproti máju (0,5 %). Spotrebiteľská dôvera podľa Conference of Board v júli výraznejšie vzrástla na 135,7 bodov z júnových 124,3 bodu, pričom trhový konsenzus počítal s rastom len na 125 bodov.

Hodnota indexu PMI vo výrobe mieri pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje expanziu od recesie. Index PMI vo výrobe si vo finále prilepšil o 0,3 body na 50,4 bodu. Oproti júnu došlo k miernemu poklesu, a to o -0,2 body. Sklamanie priniesol index ISM vo výrobe, ktorý v júli klesol o -0,5 bodu na 51,2 bodu, pričom trhový konsenzus počítal s rastom, a to na 52 bodov. Nových žiadostí o US dávky v nezamestnanosti pribudlo za uplynulý týždeň 215 tisíc, čo bolo v podstate v zhode s trhovým očakávaním (214 tisíc žiadostí).

Oficiálne vládne štatistiky o zamestnanosti NfP (Nonfarm Payrolls – zamestnanosť mimo poľnohospodárskeho sektora) boli v súlade s trhovým odhadom a vytvorených bolo v júli 164 tisíc pracovných miest. Priemerná hodinová mzda vzrástla v júli o niečo rýchlejšie ako odhadovali trhy (o 0,1 p. bodu na 3,2 % r/r a medzimesačne o 0,3 %). Sklamanie priniesla stagnácia US miery nezamestnanosti. Tá zotrvala na úrovni 3,7 %, no trhy odhadovali zníženie o 0,1 p. bodu na 3,6 %. Aj priemyselné objednávky rástli o niečo pomalšie (o 0,6 %) ako trhy očakávali (o 0,7 %). Zverejnená bola aj finalizácia ekonomického sentimentu podľa University of Michigan. Tá dosiahla vo finále o – 0,1 bodu menej ako bol prvotný odhad. V júli však oproti júnu mierne vzrástla o 0,2 bodu na 98,4 bodu.

V. BRITÁNIA: Výraznejším stratám sa v posledných dňoch nedokázala ubrániť britská libra, ktorá oslabila na páre s eurom aj s dolárom. Hlavným dôvodom sú obavy z tvrdého brexitu, ktorý nie je vôbec možné vylúčiť vzhľadom na politické názory nového britského premiéra Johnsona. Ten by chcel s EÚ vyjednať novú zmluvu o brexite, s čím ale Brusel nesúhlasí.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices