peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ceny pri slovenskom mori vzrástli. Ako neodísť z Chorvátska s prázdnou peňaženkou?

ZAGREB / Drahšie ubytovanie, potraviny, ale aj atrakcie. Čoraz viac slovenských dovolenkárov vníma Chorvátsko cez hrúbku svojej peňaženky. Dostáva zabrať najmä v obľúbených turistických destináciách. Niekedy však stačí dobrá rada a čoskoro možno aj pomoc zo strany tamojšej vlády.

Z roka na rok drahšie. Takto vníma Chorvátsko množstvo Slovákov smerujúcich každoročne na Jadran. „Možno zdraželo ovocie a zmrzlina, ale rozhodne nie o toľko, ako sa to hovorí. Ceny sú tu podobné, ako v Bratislave, ale súhlasím, že by mohli byť aj nižšie,“povedal Ivo Mravičić, riaditeľ turistického úradu Tučepi. V porovnaní s inými krajinami má však svoje výhody. „Keď človek hľadá aktívnejšiu dovolenku a zároveň tú slobodu, že má k dispozícii to auto, tak Chorvátsko je stále to slovenské more,“ povedal svoj názor dovolenkár zo Slovenska Peter.

Ako neodísť s prázdnou peňaženkou?

Vo všeobecnosti však platí, že je drahé pre tých, ktorí sa nevedia orientovať. Ako teda ušetriť? „Chorváti kde kupujú rybu, ovocie, zeleninu, tam treba kupovať a kam chodia jesť na obedy a večere, tam treba ísť,“ povedal chorvátsky podnikateľ Stanko Delić. Aj tu sa však čoraz hlasnejšie začína spomínať výmena Kuny za jednotnú európsku menu.

Euro by síce mohlo vyriešiť problémy s výmenou peňazí, no aj v Chorvátsku panujú obavy postupného zvyšovania cien. „Ak by došlo k zdražovaniu, nebolo by to dobré, ale verím, že ceny zostanú rovnaké,“  poznamenal ďalej riaditeľ turistického úradu Tučepi Mravičić.

Viac..  ECB údajne zníži odhady inflácie na roky 2024 a 2025

„Zrejme k nejakému zvyšovaniu príde, ale skôr si myslím, že to bude len zaokrúhlenie cien smerom nahor,“ vyjadril svoj názor ďalej Toni Čobrnić.  Stane sa tak pravdepodobne najskôr v roku 2023.

Chorváti chcú nižšie DPH

Cestovný ruch nielen na obľúbenej Makarskej riviére, však už o niekoľko mesiacov dostane zaujímavú injekciu. Od januára chystajú Chorváti zníženie DPH na reštauračné služby a preto nie je vylúčené, že od budúceho roka bude dovolenka na Jadrane predsa len o čosi lacnejšia. „Očakávame, že sa to prejaví v cenách ubytovania v hoteloch, kde sa dávajú polpenzie a plné penzie, aj v reštauráciách,“ podotkol podnikateľ Stanko Delić.

„Skôr to vidím na stabilizáciu cien, pretože zdraželi suroviny, ktoré musíme dovážať zo zahraničia. Zároveň chceme zvýšiť mzdy a investície do modernizácie,“ dodal Čobrnić. Pobyt pri slovenskom mori by tak ani o rok nemal stratiť na atraktivite.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices