Johnson
Boris Johnson. PHOTO: © European Union.

Johnson bude rokovať s Merkel. Presviedčať ju bude o vypustení írskej poistky z dohody

BERLÍN / Britský premiér Boris Johnson sa pri stredajšom stretnutí bude snažiť presvedčiť nemeckú kancelárku Angelu Merkel o nutnosti vypustiť z návrhu dohody o odchode krajiny z Európskej únie, teda takzvanú írsku poistku. Túto požiadavku v utorok odmietli ako lídri Európskej únie, tak samotná Angela Merkel, ktorá nechce meniť text pripravený ešte Johnsonovou predchodkyňou Theresou May.

Po večernom rokovaní v Berlíne sa Johnson vo štvrtok stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a o brexite sa podľa všetkého bude hovoriť aj na sammite skupiny G7 (Francúzska, Nemecka, Spojených štátov, Talianska, Kanady a Japonska) vo francúzskom Biarritzi.

Predstavitelia EÚ vidia v írskej poistke záruku, že do doby, kým sa nájde iná alternatíva, nevznikne medzi Írskou republikou a Severným Írskom klasicky kontrolovaná hranica. Johnson chce o iných možnostiach hovoriť s predstaviteľmi EÚ po 31. októbri, kedy je brexit naplánovaný, a to v rámci rokovania o dlhodobej obchodnej zmluve. 

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Súčasnú verziu brexitovej dohody trikrát odmietol britský parlament, a to práve pre írsku poistku. Británia má európsky blok opustiť 31. októbra a premiér Johnson pri svojom nedávnom nástupe do funkcie Britom sľúbil,  že krajinu z EÚ k tomuto dátumu vyvedie, či s brexitovou dohodou alebo bez nej.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices