Conte
Taliansky premiér Giuseppe Conte. PHOTO: © European Union-EP.

Taliansko: Premiér Conte pre koaličné spory odchádza z funkcie

RÍM – Taliansky premiér Giuseppe Conte v utorok v Senáte oznámil, že odchádza z funkcie. Conte povedal, že bude o svojom rozhodnutí oficiálne informovať prezidenta Sergia Mattarellu.

Prezident by mohol požiadať Conteho, aby ostal a našiel alternatívnu väčšinu v parlamente, alebo prijať jeho rozhodnutie a nechať iného lídra, aby sa pokúsil sformovať koalíciu. Ak by to nevyšlo, môže Mattarella rozpustiť parlament a zvolať predčasné voľby.

Dôvodom Conteho kroku je rozhodnutie ministra vnútra Mattea Salviniho stiahnuť podporu jeho vláde a žiadať hlasovanie o nedôvere. Salvini počítal s tým, že Conte dôveru nezíska a rezignuje, čo by viedlo na jeseň k predčasným parlamentným voľbám.

Salvini, ktorý sa už sám vidí v premiérskom kresle, chcel voľby čím skôr, aby využil rastúcu popularitu Ligy a zároveň zúročil klesajúcu podporu svojho koaličného partnera, Hnutia piatich hviezd.

Viac..  Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

Salviniho nárast popularity sa pripisuje jeho tvrdým protiimigračným postojom. Liga získala v minuloročných parlamentných voľbách len 17 percent hlasov, zatiaľ čo v eurovoľbách na jar tohto roka to už bolo 34 percent.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices