Timmermans, Jourova
Eurokomisári Frans Timmermans a Vĕra Jourová. PHOTO: © European Union.

Komisia: Slobodná Európa nie je samozrejmosť, ale každodenná voľba

Vyhlásenie prvého podpredsedu Timmermansa a komisárky Jourovej k nadchádzajúcemu európskemu dňu spomienky na obete všetkých totalitných a autoritatívnych režimov

„23. augusta každý rok vzdávame česť pamiatke miliónov obetí všetkých totalitných režimov. 

V tento deň v roku 1939 podpísali Molotov a Ribbentrop pakt medzi nacistickým Nemeckom a Sovietskym zväzom a začala sa temná kapitola európskych dejín. Občania vtedy nemohli prijímať vlastné politické rozhodnutia, ani sa k nim vyjadrovať. Európa tak vtedy bola miestom, kde sa dalo o slobode a demokracii len snívať. 

Totalitné režimy v Európe deportovali, mučili a zavraždili desiatky miliónov obetí. Vinou tejto krutosti, neslobody a nerešpektovania základných práv prišlo v určitých častiach Európy niekoľko generácií o možnosť zažiť slobodu a demokraciu.

Tento rok si zároveň pripomíname 30. výročie udalostí z roku 1989, kedy občania strednej a východnej Európy povstali, prelomili železnú oponu a urýchlili jej pád. Vďaka odvážnym občianskym činom sa sloboda a demokracia vrátila do celej Európy. 

Vďaka nim sa podarilo prekonať rozdiely a zjednotiť Európu. Je to naše spoločné európske dedičstvo, ktoré musíme všetci opatrovať, živiť a chrániť. 

Od roku 1939 prešlo 80 rokov a generácia, ktorá bola svedkom totalitnej skazy, už takmer nie je medzi nami; prežité udalosti sa tak menia históriu, ktorú poznáme z kníh. Aby tieto spomienky inšpirovali a sprevádzali nové generácie pri ochrane základných práv, právneho štátu a demokracie, musíme ich udržať živé. Vďaka nim sme tým, kým sme. Stojíme spolu v jednote proti totalitným a autoritatívnym režimom akéhokoľvek druhu. Slobodná Európa nie je samozrejmosť, ale každodenná voľba.“

Súvislosti

Viac..  Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

23. augusta 1939 podpísali nacistické Nemecko a Sovietsky zväz pakt Molotov – Ribbentrop, ktorým sa rozdelila stredná a východná Európa a v jednom z najtemnejších dejinných období nášho kontinentu sa porušovali základné práva desiatok miliónov ľudí. Mnohí Európania trpeli v totalitných režimoch aj po skončení druhej svetovej vojny.

V deň 50-teho výročia podpisu paktu Molotov – Ribbentrop 23. augusta 1989 vznikla Baltská reťaz. Občania Pobaltia vytvorili naprieč Estónskom, Lotyšskom a Litvou 600-kilomentrovú ľudskú reťaz. Išlo o mierovú demonštráciu, ktorá tieto tri krajiny zjednotila v túžbe po slobode.

Tento rok si zároveň pripomíname 30. výročie Paneurópskeho pikniku, ktorý sa v podobe mierovej demonštrácie uskutočnil 19. Augusta 1989 v Šoproni v blízkosti maďarských hraníc s Rakúskom. Počas tohto podujatia, ktoré spoluorganizovali orgány oboch krajín, sa občania zhromaždili okolo hraničného oplotenia, aby si vyjadrili spolupatričnosť a priateľstvo. Paneurópsky piknik je jednou z udalostí roku 1989, ktoré vydláždili cestu k zjednoteniu a zbúraniu železnej opony.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices